Direct door naar content
“Ik wilde bewijzen dat ik gewoon was” afbeelding nieuwsbericht

“Ik wilde bewijzen dat ik gewoon was”

01 december 2021

In de negende aflevering van de ONBEPERKT podcast is Rolf Schrama te gast bij presentatoren Eva Eikhout en Wilfred Genee. Hij deed in 2016 als zeiler mee aan de Paralympische Spelen van Rio, maar we doen hem te kort door hem alleen als zeiler te introduceren. Hij heeft namelijk een interessant en boeiend levensverhaal waarbij sport voor een kantelpunt heeft gezorgd. De podcast is een mooi gesprek over het accepteren van je beperking en zijn zoektocht naar zichzelf.

Rolf is geboren met een zeldzame vorm van dwerggroei. Hij is daardoor 1.25 meter, maar hij heeft zijn beperking eigenlijk lange tijd niet willen zien. “Ik wilde bewijzen dat ik gewoon was. Achteraf kon ik dat gevecht helemaal niet winnen, maar dat wist ik niet”, vertelt hij in de podcast. Toen hij naar de middelbare school ging merkte hij dat mensen anders naar hem keken. “Als je een nieuw toneel betreedt dan zien mensen je voor het eerst en dan reageren ze daarop. Dan hoor je achter je rug, ach wat zielig. Dan denk je hebben ze het nu over mij? Ik ben gewoon Rolf. Dat is lastig om te ervaren. Als je verder de wereld in wil komen, wat ik heel graag wilde, zal je daarmee moeten leren leven.”

Ontkennen beperking

Eva, die door een andere beperking 1.14 m is, herkende zich heel erg in het verhaal van Rolf. “Dat is echt zo waar. Dat is precies wat het is. Elke keer als je een nieuw hoofdstuk aanbreekt dan ineens komt die beperking heel erg naar boven. Dan gaan anderen er iets van vinden en moet je randvoorwaarden regelen als een parkeerplek voor de deur.” Zij herkent zich dan weer niet in het ontkennen van je beperking, zoals Rolf dat lang deed. In zijn geval duurde dat tot zijn 31ste. Toen pas kon hij zijn beperking accepteren. Dat moment noemt hij ook wel zijn schipbreuk. Een zoektocht naar wie hij is en welke koers hij moet inzetten volgde daarna. Hij ging van alles proberen en zo kwam hij ook op de sport.

Wind gebruiken

Het zeilen bracht hem uiteindelijk naar de Paralympische Spelen van Rio, maar op weg daarnaar toe deed hij nog een veel belangrijkere ontdekking tijdens een trainingskamp in Valencia. “We zeilden daar met grote golven en veel wind, ik ging daar automatisch tegen vechten. Toen zei mijn coach: je moet niet vechten de wind je moet hem gebruiken om vooruit te komen. Toen dacht: ik heb eigenlijk mijn hele leven gevochten tegen mijn eigen beperking.”

Met dat inzicht wil hij graag ook anderen met een beperking helpen. In de podcast vertelt hij ook hoe hij als adviseur inclusie op de Amsterdamse Zuidas wil zorgen dat voor mensen met een beperking ook deuren opengaan bij bedrijven. Bekijk en luister de hele aflevering hieronder of via je favoriete podcastapp.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: