Direct door naar content
Nieuwe vormen van schaatsen met een beperking! afbeelding nieuwsbericht

Nieuwe vormen van schaatsen met een beperking!

02 december 2021

Het wordt buiten steeds kouder en binnen kun je op tv het hele weekend naar schaatsen kijken. Misschien krijg je zelf ook al zin om te gaan schaatsen. Dit kan ook als je een beperking hebt, want met wat kleine aanpassingen of hulpmiddelen kun jij ook het ijs op. Bij de vele schaatsverenigingen ben je in ieder geval zo welkom om het eens te proberen. Op de schaatsbaan vind je ook steeds meer nieuwe vormen die het mogelijk maken om met een beperking te schaatsen.

Schaatsen is natuurlijk echt een oer-Hollandse sport. Misschien heb je afgelopen winter ook wel op het natuurijs gestaan toen het even heel erg koud was buiten. Ook als het buiten niet vriest kun je hier gewoon doorschaatsen, want we hebben best veel schaatsbanen. Op die kunstijsbanen zijn verschillende schaatsverenigingen actief die schaatslessen aanbieden. Bij een groot aantal van die clubs kun je ook terecht voor aangepast schaatsen als je een verstandelijke beperking, lichamelijk beperking of visuele beperking hebt.

Frame-schaatsen

Behalve de gewone ijzers worden ook steeds meer nieuwe hulpmiddelen bedacht om schaatsen met een beperking mogelijk te maken. Een van die nieuwe vormen die zo zijn ontstaan is frame-schaatsen. De schaatsstoel die hierbij wordt gebruikt lijkt een beetje op een framerunner alleen dan met ijzers eronder om over het ijs te gaan. In november konden kinderen met een beperking dit frame-schaatsen al uitproberen tijdens een clinic van de Sven Kramer Academy. 12 kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar kregen zo de kans voor het eerst in hun leven te schaatsen. Zij waren heel erg enthousiast over het schaatsen, lieten ze met een grote glimlach zien bij het Jeugdjournaal. “Je kunt meer vaart maken dan bijvoorbeeld met een racerunner en je kunt gewoon zelf meedoen”, zei Bram.

De komende jaren wordt hard gewerkt om deze schaatsframes op meer plekken beschikbaar te maken. Dat vindt Janneke heel erg goed. “Gehandicapte kinderen moeten ook de kans krijgen om op het ijs te kunnen, vind ik.”

Ice Handbike

Schaatsen kan ook zittend zoals met een handbike. Daar bedacht Ad Aarts na een zwaar ongeval zelf in ieder geval een manier voor. Hij bouwde een handbike om tot icehandbike en daarmee reed hij meerdere keren mee met de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Die Icehandbike heeft voor Ad veel betekend en gebracht, vertelde hij in een eerder interview. “Ik kon weer op eigen kracht terug op het natuurijs. Als je natuurijsschaatser bent dan wil je een beetje tussen het riet zitten en laag bij het ijs zijn. Dat is fantastisch. Dat heb ik toch weer terug kunnen vinden met de icenhandbike.” Lees het hele interview hier terug.

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden om het ijs op te gaan? Ga dan naar de pagina over schaatsen voor alle informatie en een club in de buurt.

Foto: via Jeugdjournaal

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: