Direct door naar content
Krijgt Dianne alsnog haar sportprothese vergoed van de zorgverzekeraar? afbeelding nieuwsbericht

Krijgt Dianne alsnog haar sportprothese vergoed van de zorgverzekeraar?

14 december 2021

Kent u Dianne nog? In maart van dit jaar hebben wij een artikel gepubliceerd over haar. Met behulp van Uniek Sporten kon Dianne met een tijdelijke sportprothese (blade) eindelijk weer sporten na haar amputatie. Maar toen ze via de zorgverzekering een eigen blade probeerde te krijgen, liep ze tegen gesloten deuren. De Vlijmense probeerde haar zorgverzekeraar te overtuigen dat een sportprothese haar gezondheid verbetert, maar kreeg geen gehoor. Daarom zag ze geen andere optie dan een rechtszaak aan te spannen. In het  Algemeen Dagblad deed ze haar relaas.

Verhaal van Dianne besproken in de Tweede Kamer

Het nieuws van Dianne kwam ook SP-Kamerlid Michiel van Nispen ter ore. Tijdens een debat in de Tweede Kamer op 2 december vroeg hij aandacht voor de vergoeding van sportprothesen en benoemde het voorbeeld van Dianne. "Belemmeringen voor mensen met een beperking om te kunnen sporten en bewegen moeten worden weggenomen. Moeilijk doen over het vergoeden van bijvoorbeeld een prothese om te kunnen hardlopen is een grote belemmering. Zorgverzekeraars en gemeenten wijzen nu naar elkaar, mensen worden van het kastje naar de muur gestuurd. Verzekeraars doen er ook alles aan om vooral niet te hoeven betalen. Ten onrechte: juist voor mensen met een beperking is kunnen sporten en bewegen belangrijk".

Voorstel aangenomen

Mensen met een beperking moeten vaker een sporthulpmiddel (zoals een sportrolstoel of een prothese) krijgen als ze daarvan afhankelijk zijn om te kunnen sporten en bewegen. Dit voorstel dat Van Nispen indiende bij de Tweede Kamer is op 7 december aangenomen. De regering moet na dit aangenomen voorstel nu met voorstellen komen om de verstrekking van sporthulpmiddelen te vergemakkelijken met als doel een ruimhartiger verstrekking. 

'Maak sport en bewegen voor mensen met een beperking vanzelfsprekend'

De SP vroeg samen met GroenLinks en D66 al eerder aandacht voor het belang van sport en bewegen voor mensen met een beperking in de notitie Maak sport en bewegen voor mensen met een beperking vanzelfsprekend. Ook een tweede voorstel kon op een meerderheid rekenen: er moeten in de toekomst meer speeltuinen toegankelijk en bespeelbaar zijn voor kinderen met een beperking. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: