Direct door naar content
Blinde Justin overwon angsten door klimsport afbeelding nieuwsbericht

Blinde Justin overwon angsten door klimsport

17 december 2021

Justin Salas werd op zijn veertiende blind door een ontsteking aan zijn oogzenuw. De oorzaak van dat plotselinge zichtverlies bleef onduidelijk. Die diagnose is nu zo’n vijftien jaar geleden en in die jaren daarna heeft hij veel angst en onzekerheid gekend. In het blind klimmen vond hij een manier om die angsten te overwinnen.

Justin is altijd een harde werker geweest, vertelt hij in een Instagrampost. “Dat heb ik in mijn voordeel gebruikt toen ik mijn zicht verloor door mezelf constant te zeggen: ‘wat er ook gebeurt, blijf doorgaan.’” Hij geeft toe dat veel dingen die hij voor het eerst moest doen zonder te kunnen zien heel erg spannend waren, zoals in zijn eentje de weg vinden op een vliegveld. Die soms enge momenten ging hij niet uit de weg. “Ik wilde niet dat de angst voor het onbekende mij in de weg zou zitten om de dingen te doen die ik graag wilde doen.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Justin Salas (@vengasalas)

 

Angst voor het onbekende

Hij worstelt nog altijd met de angst voor het onbekende, zoals iedereen dat wel eens heeft. “Sportklimmen laat die angst misschien wel heel goed zien, maar ik blijf doorgaan. Wat er ook gebeurt. Ook al kan ik soms de bouten in de rots niet vinden om mij aan vast te maken en zie ik het pad niet hoe ik moet klimmen.”

Kleine stapjes

Justin denkt dat je juist door dat soort worstelingen jezelf beter kunt leren kennen. Zo ontdekte hij dat het blind klimmen ervoor zorgde dat hij zijn angsten uit het dagelijks leven overwon. Dat is bij hem gaandeweg gekomen met het doen van allerlei dingen die hij voor het eerst deed. “Het is moeilijk om vertrouwen te hebben als je de weg voor je niet kunt zien, maar dat betekent niet dat je moet stoppen en wachten tot er iets gebeurt. Je moet in actie komen om te slagen, ook al is het maar een klein stapje. Fear is the mind killer.”

Justin in actie zien? Bekijk deze video van hem:

Justin is trouwens zeker niet de enige blinde klimmer. Matthew Shifrin gebruikt LEGO-steentjes om zijn klimroutes in de boulderhal te voelen. Lees hier meer over zijn bijzondere manier van klimmen.

Wil je meer weten over deze sport? Ga dan naar de pagina over klimmen voor alle informatie en een club bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: