Direct door naar content
Zo wordt rolstoelwandelen gezelliger! afbeelding nieuwsbericht

Zo wordt rolstoelwandelen gezelliger!

05 januari 2022

Als je in een rolstoel zit en je moet tijdens een wandeling voortgeduwd worden dan loopt hij of zij meestal altijd achter je. Dat is natuurlijk helemaal niet gezellig. Ontwerpers van de TU Delft zijn daarom aan de slag gegaan met een oplossing waardoor je net als wandelaars zonder beperking naast elkaar kunt voortbewegen.

Het idee om hierover na te denken kwam bij Nicole van den Dries vandaan. Zij is zelf fysiotherapeut in de kinderrevalidatie en heeft een dochter met een meervoudige beperking. “Mijn dochter geniet er enorm van als ik met haar ga wandelen, maar ze communiceert non-verbaal, door schreeuwen en lichaamsbewegingen. Om met haar te communiceren, moet je dus stilstaan en kijken”, vertelt ze op de website van de TU Delft. Het zou voor hen allebei veel natuurlijker zijn om naast de rolstoel te kunnen lopen.

Extra stang

Met dat idee ging Nicole naar ontwerpers van de TU Delft. Zij kwamen met op het eerste gezicht simpele idee om een extra stang aan de zijkant van een rolstoel te bevestigen. Maar alleen met een extra hendel ben je er nog niet, legt hoogleraar Heike Vallery van de TU Delft uit. “Als je gewoon een stang aan de zijkant van een rolstoel zou bevestigen, zou de rolstoel in een rondje bewegen als je tegen de stang duwt.” Daarom hebben ze klein wieltje onder de hendel gemaakt. Zo kan de rolstoel vanuit een schuine hoek worden voortgeduwd.

‘Ziggy’

Voor deze uitvinding zijn al allerlei patenten aangevraagd en heeft zelfs al een naam gekregen: Ziggy, naar de 17-jaar oude kat van ingenieur Lucy Benett. Op dit moment wordt gewerkt aan een tweede prototype om een tournee langs Nederlandse verzorgingshuizen en dagopvangverblijven te maken om zo ervaringen van gebruikers op te halen. Zo hopen ze uiteindelijk binnen twee jaar de ‘Ziggy’ op de markt te kunnen brengen.

Goede oplossing

Nicole kan niet wachten tot dat moment, laat ze al aan EditieNL weten. “Ik zou het heerlijk vinden om naast haar te kunnen lopen. Achter een rolstoel lopen is ongelijkwaardig en je hebt minder verbinding. Voor ons zou dit een goede oplossing zijn."

Foto: TU Delft

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: