Direct door naar content
Mitch Valize droomt van plek in profploeg afbeelding nieuwsbericht

Mitch Valize droomt van plek in profploeg

07 januari 2022

Handbiker Mitch Valize kan terugkijken op een bijzonder goed sportjaar 2021: twee Europese titels, twee wereldtitels en twee paralympische titels in Tokio. Je hebt vast die bloedstollende inhaalrace van hem gezien. De Limburger heeft gemerkt dat zijn sport bij veel meer mensen bekender is geworden. Hij hoeft ook niet meer uit te leggen wat hij doet. Zijn sport wordt dankzij verbetering van het materiaal ook steeds professioneler. Toch zou hij nog een grote stap maken: onderdeel worden van een professionele wielerploeg als Jumbo-Visma.

Het handbiken heeft de afgelopen jaren serieuze stappen gezet. En daar heeft Paralympisch kampioen Mitch Valize zeker van kunnen profiteren. Kijk alleen al naar zijn materiaal. De technologie die voor zijn handbike wordt gebruikt komt uit de Formule 1, legt hij uit aan L1. “Het kuipje van carbon waar ik in zit wordt op eenzelfde manier gemaakt als dat voor Max Verstappen wordt gedaan. Dat is wel redelijk hightech.”

Gezamenlijk WK in 2023

Qua materiaal doet het handbiken dus niet onder voor de olympische onderdelen van de wielersport. Mitch ziet ook dat zijn sport dichterbij de valide wielersport komt te staan. Vanaf 2023 wordt daar nog een extra stap in gezet als handbiken een volwaardig onderdeel van het WK wielrennen is met de wegwedstrijd op hetzelfde parcours. "Het is mooi dat we hiermee de erkenning en ook de aandacht krijgen waar we al jaren voor strijden."

Open sollicitatie

Als het gaat om die erkenning en de professionalisering van het handbiken ziet hij nog wel mogelijkheden. Hij zou graag onderdeel worden van de Jumbo-Visma-ploeg, het team van renners als Tom Dumoulin. “Ze hebben een mannenploeg, vrouwenploeg en opleidingsploeg. Het enige wat ze op dit moment nog missen is een paralympische ploeg.” Hij doet in het interview daarom een open sollicitatie om eens te praten met de direceteur van de Nederlandse wielerploeg. “Ik zie het wel zitten. Voor de sport zou het ook alleen maar mooi zijn. Ik denk dat we die ploegen nodig hebben voor de verdere ontwikkeling van het handbiken.”

Bron: L1

Foto: L1

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: