Direct door naar content
Jeroen Kampschreur hoopt op zitski-hype bij Spelen afbeelding nieuwsbericht

Jeroen Kampschreur hoopt op zitski-hype bij Spelen

10 januari 2022

Op 4 maart beginnen de Paralympische Spelen van Beijing 2022. Bij het onderdeel zitskiën gaat onze ambassadeur Jeroen Kampschreur net als vier jaar geleden voor goud. In PyeongChang werd hij Paralympisch kampioen op de Super Combi en liep hij net een medaille mis op de reuzenslalom. Op dat onderdeel wil hij bij deze Spelen iets rechtzetten. Hij wil vooral laten zien aan iedereen met en zonder beperking hoe gaaf zitskiën is!

Op weg naar de Spelen heeft Jeroen deze week nog een belangrijk toernooi: het WK Para skiën, waar hij op vijf onderdelen zijn wereldtitel verdedigt. Zijn kracht ligt op het onderdeel reuzenslalom, vertelde hij dit weekend in een uitgebreid interview met De Telegraaf. “Dan gaat het om een combi van techniek en snelheid. Op het randje skiën. Kont tegen de grond, versnelling uit de ski halen. Je moet soms zelfs je ski verslaan om de bocht te halen. Downhill is sneller, maar deze uitdaging geeft mij telkens meer voldoening en op de reuzenslalom maak ik ook de meeste kans.”

Vlammetje

Jeroen wordt steeds beter, maar zijn concurrentie ook. Samen met de Noor Jesper Pedersen behoort hij steeds tot de favorieten, maar daar is nu ook een Italiaan bij gekomen. Die extra strijd vindt Jeroen alleen maar lekker. “Wanneer ik zoals bij de World Cup in Steinach een keer vijfde wordt, ontstaat er een vlammetje: dan moet ik nóg meer de grens opzoeken en dat maakt het leuk, dat maakt me beter. Het is zó close, soms elfhonderdste van een seconden. Dán er in slagen om te winnen, een grotere boost kun je niet krijgen.”

Zitskiën aanraden

De Paralympisch en wereldkampioen vindt het jammer dat zijn wedstrijden sinds twee jaar niet meer live te volgen zijn. De beelden van zijn afdalingen laten namelijk pas echt zien hoe spectaculair zijn sport is. Hij hoopt daarmee ook andere sporters met een beperking aan te steken. “Het gaat hard, er zijn crashes, jumps en het zou gaaf zijn als het WK en de Spelen voor een hype kunnen zorgen. Er zijn een hoop mensen met een beperking die niet van deze sport afweten en ik kan het zeker aanraden. En kids vinden het ook cool. Mijn neefje heeft er op school zijn spreekbeurt over gehouden. Als ze de zitski en beelden zien en de gouden plak gaat rond, dat doet wel iets in de klas. Wij kunnen ondertussen als ploeg nieuwe serieuze resultaten neerzetten en dan wordt het bereik alleen maar groter.”

Wil je meer weten over zijn sport? Kijk dan eens op de pagina over skiën voor alle informatie.

Benieuwd hoe dat zitskiën eruitziet? Bekijk dan deze toffe video van TeamNL over de hechte trainingsgroep van Jeroen en de andere para-skiërs tijdens een trainingskamp:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: