Direct door naar content
“Weer kunnen gamen was enorme puzzel” afbeelding nieuwsbericht

“Weer kunnen gamen was enorme puzzel”

02 februari 2022

Mariska Kruissink (27) was altijd al een fanatiek gamer en sporter. Op haar 23e veranderde dat leven plotseling doordat ze trombose in haar hoofd kreeg. De bloedingen in haar hersenen zorgde voor veel schade, waardoor ze halfzijdig verlamd raakte. Tijdens haar revalidatie was weer kunnen gamen een van haar doelen. Dat was een lange zoektocht, maar het is haar gelukt. “Een platform als Uniek Esports laat zien: het is mogelijk om te gamen met een beperking.”

Mariska vindt het mooi dat Uniek Sporten met een Esports community ook meer informatie over gamen met een beperking gaat geven. “Ik ben een jaar aan het puzzelen geweest om het weer voor elkaar te krijgen. Als je dan op een website daar meer informatie over kan vinden dan is dat heel mooi natuurlijk. Ik kende nog niemand die op een andere manier gamede dan met een controller of toetsenbord. Ik wist überhaupt niet of het mogelijk was wat ik wilde.”

Gamen zonder handen

Het eerste jaar na haar verlamming was het gamen nog helemaal niet aan de orde omdat ze met haar arm en hand nog volop in de revalidatie zat. “Mijn therapeuten wisten al wel dat ik dat wilde gaan doen als ik daar wegging. Ik heb die hand nodig, wist ik. Ik heb nu geleerd dat je niet per se twee handen nodig hebt om te gamen en ook zelfs zonder kan gamen. Dat wist ik toen nog niet.” Ze ging aanvankelijk vooruit en kreeg wonder boven wonder ook weer functie in haar hand terug. “Toen dacht ik: dan kan ik vast ook weer gamen, maar dat viel tegen.”

Hoop

Om die domper te verwerken, ging ze na de revalidatie op zoek naar een manier om haar hobby weer op te pakken. “Wat ik moeilijk vond was dat ik tig manieren heb geprobeerd, elke keer met een stukje moed en vertrouwen en dan kom je er weer achter dat het niet lukt. Daar ben ik ruim een jaar mee bezig geweest. Eigenlijk tot het punt dat ik het bijna opgaf, omdat ik voor mijn gevoel alles al had geprobeerd.” Toen NMAGaming op haar pad kwam, ontdekte ze een nieuwe wereld met andere manieren om te gamen. Bij NMA zoeken ze oplossingen voor jongeren met een beperking om ze weer te laten gamen. “Dat gaf hoop. En zo ben ik er vrij snel uitgekomen.”

Muis met twaalf knoppen

Via NMAGaming heeft ze een joystick voor haar linkerhand en voor de meeste acties gebruikt ze een gamemuis van Razor met twaalf extra knoppen. “Daarmee kan ik met mijn rechterhand twaalf functies overnemen die ik niet met toetsenbord hoef te bedienen. Daarnaast heb ik ook een zuig-blaas schakelaar voor extra functies in het spel dat ik speel.”

Weer plezier

Ze speelt nog steeds het spel ‘Ark: survival revolved’ en kan daardoor haar game-ervaring vergelijken met de tijd voor ze die andere muis gebruikte. “Je merkt dat je met een joystick minder precies bent in de bewegingen. Over een smal stukje lopen is ingewikkelder. Ik ben ook gewoon minder snel in het reageren. Het is niet zoals vroeger, maar mijn doel was om het spel weer te kunnen spelen en daar weer plezier in kunnen hebben. En dat is gelukt.”

Goed voor fijne motoriek

Mariska weet ook dat ze behendiger kan worden in het gebruik van haar muis. “Die twaalf knoppen op de muis zitten dicht bij elkaar. Gebeurt wel dat ik verkeerd zit. Hoe meer je dat doet hoe beter je weet waar je moet zitten. Ik weet dat Paul van der Made van HiPerks volledig met zijn linkerhand met dezelfde muis gamet. Hij heeft mij daar ook al over verteld.” (Lees hier een interview met Paul.)

Vanuit haar studie Sport & Gezondheid weet Mariska ook dat jezelf door te gamen goed kunt ontwikkelen. “Voor je fijne motoriek kan gamen door het bedienen van al die knoppen een enorm uitdagende bezigheid zijn. Als je bijvoorbeeld Niet Aangeboren Hersenletsel hebt kunnen daar goede oefeningen in zitten.”

Nog meer sportdoelen

Mariska heeft haar passie voor gamen weer terug, maar ze heeft rondom sport nog meer doelen. “Ik ben een groot fan van sporten. Van jongs af ben ik bezig met zeilen, dat vind ik nog lastig nu. In mijn sportieve zeilbootje lukt het nog niet. Dat zou ik ook graag weer doen.”

Wil je meer weten over de mogelijkheden over gaming met een beperking? Kijk op Uniekesports.nl. Mariska was pas ook te gast in onze Livestream met presentatrice Eva Eikhout. Bekijk het hieronder terug.

 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: