Direct door naar content
“Op de piste is zitskiën vetter dan staand skiën” afbeelding nieuwsbericht

“Op de piste is zitskiën vetter dan staand skiën”

03 februari 2022

Morgen beginnen de Olympische Winterspelen van Beijing 2022 en over maand volgen daar de Paralympische Winterspelen. Floris Meijer heeft zich als zitskiër geplaatst voor die Spelen. Tien jaar geleden was hij nog staand freestyle-skiër, maar een heftig ski-ongeluk maakte een einde aan die grote passie. In de ONBEPERKT-podcast vertelt hoe hij zijn liefde voor sneeuw en wintersport weer terugvond in de zitski.

“Ik was zoveel mogelijk in de sneeuw en ik vind het fijn om mezelf zoveel mogelijk lichamelijk uit te dagen en he maximale uit mezelf te halen. Dat kon ik met freestyle-skiën heel goed doen. Totdat ik negen jaar geleden mijn rug brak”, vertelt Floris aan Wilfred Genee en Eva Eikhout, die nog skiles van hem kreeg.

Weer skiën na ski-ongeluk

Als freestyle-skiër vloog hij veel door de lucht en maakte allerlei gave tricks op schansen. Vlak voor zijn ongeluk in 2012 voelde hij al dat hij veel te veel snelheid had. Hij landde verkeerd en kwam hard op zijn rug terecht. “Ik had pijn in mijn rug en voelde daaronder niks. Ik zei tegen mijn vrienden: ik ga nooit meer lopen en ik ga nooit meer skiën. Het lopen had ik gelijk in, maar het skiën niet.”

Lager bij de grond

Een jaar later stond hij na zijn revalidatie alweer in de sneeuw, maar dan zittend. Hij begon in de zitski weer helemaal vanaf nul. Toch had hij door zijn ervaring ook dat snel door. Nu kan hij het staand en zittend skiën ook vergelijken. “Op de piste is zittend skiën vetter. Je zit veel lager bij de grond, dus het is minder gecontroleerd. Het is veel intenser. Met freestyle skiën vloog ik met salto’s door de lucht dat lukt mij in mijn zitski niet.”

In de podcast vertelt Floris hoe hij sinds zijn eerste afdalingen in de zitski steeds vooruit is gegaan en hoe hem dat uiteindelijk ook tot kwalificatie voor de Winterspelen bracht.

Bekijk de ONBEPERKT podcast als video of beluister aflevering 7 van dein je favoriete podcastapp. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: