Direct door naar content
“Ik ben weer mezelf door rolstoelbasketbal” afbeelding nieuwsbericht

“Ik ben weer mezelf door rolstoelbasketbal”

10 februari 2022

Yaïra van Nielen (25) heeft vanaf haar zevende fanatiek aan basketbal gedaan. Toen ze in 2017 ziek werd, ging dat ineens niet meer. “Ik was daardoor een beetje kwijtgeraakt dat ik sporter was”, vertelt ze. De ontdekking van rolstoelbasketbal betekende voor haar drie jaar geleden een grote verandering. Ze merkt nu nog meer de fysieke en mentale voordelen die het sporten haar geeft.

In 2017 werd Yaïra plotseling met haar lichaam geconfronteerd toen ze een spierziekte kreeg. Een jaar later kwam daar nog een conversiestoornis bij, wat problemen met de aansturing van haar spieren veroorzaakte. “Ik hoefde vaak niet na te denken bij sport, want mijn lijf deed het al. Dat is nu anders, want als ik bewust mijn benen wil aansturen dan doen ze het niet, mijn armen ook niet.” Nu gaat dat door behandeling gelukkig een stuk beter.

Fan van rolstoelbasketbal

Ook toen ze nog als valide sporter aan basketbal deed volgde ze het Nederlands rolstoelbasketbalteam. “Omdat ik dat zo tof vindt door de verhalen die zij meenemen. Begin 2019 kwam ik mijn huidige partner tegen en zij hoorde van mijn hele sportverleden en het basketballen. Dat bracht haar op het idee om bij een speciale ladiesday in Rotterdam het rolstoelbasketbal uit te proberen. Ik zei op dat moment ‘nee, ik kan dat niet’. Ik dacht alleen in onmogelijkheden en ik zat nog zo in de overlevingsstand dat ik misschien niet wilde accepterend dat ik die dag juist nodig had.”

Lekkere spierpijn

Samen gingen ze uiteindelijk toch naar die kennismakingsdag in Rotterdam, waar ze helemaal werd geïnspireerd. “Ik kwam daar allemaal leuke mensen tegen en ik werd weer verliefd op de sport. Ik werd blij werd van het sporten, kon weer lekker slapen en merkte hoe goed de spierpijn voelde. Dat is heel anders dan spierpijn van de spierziekte. Ik heb de hele dag door het huis gelopen met spierpijn, maar dat was lekkere spierpijn.”

Ik dacht dat je dat je bij rolstoelbasketbal heel erg sterk in je armen moet zijn, maar dat hoeft helemaal niet. In aangepaste sport zijn altijd wel aanpassingen mogelijk.

Yaïra 

Bij die dag raakte zij in gesprek met mensen van een rolstoelbasketbalvereniging uit Ermelo: DeVeDo. “Mijn partner heeft geregeld dat ik daar op de club mocht proberen en ik ben niet meer gestopt. Zelf is zij daar ook gelijk bij de club gekomen, want ze vond het zelf ook zo leuk. Zij heeft een slechte knie dus voor haar is dit ook een uitkomst. En we kunnen nu ook samen sporten.”

Fysieke en mentale gezondheid

Yaïra merkt nu op allerlei vlakken weer de voordelen van het sporten. “Doordat ik weer sport, kom ik veel verder in mijn rolstoel in het dagelijks leven. Ik kon eerst maar amper een rondje met de hond rollen omdat mijn arm ophield. Het sporten heb ik wel moeten opbouwen. Voor corona kon ik een hele training meedraaien en mijn arm deed het nog. Het is zo belangrijk voor je fysieke gezondheid en ik word er ook gewoon heel erg blij van! Dat was ik echt even kwijt.”

Zelfvertrouwen terug

Ze beseft eigenlijk nu pas doordat ze in eerste instantie nee zei om bij het rolstoelbasketbal te gaan kijken, dat ze de sporter in haar kwijt was. “Ik merk nu dat ik weer terug mezelf ben geworden. Ik heb weer een hoogtepunt van de week. Ik heb mijn zelfvertrouwen weer terug. Ik denk nu: ik kan het wel. Ik dacht dat je dat je bij rolstoelbasketbal heel erg sterk in je armen moet zijn, maar dat hoeft helemaal niet. In aangepaste sport zijn altijd wel aanpassingen mogelijk. Mijn ene arm heeft weinig kracht, maar ik kan daar met een kleine aanpassing toch mee schieten.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: