Direct door naar content
Chris Vos is nooit “verwendicapt” geweest afbeelding nieuwsbericht

Chris Vos is nooit “verwendicapt” geweest

10 maart 2022

Parasnowboarder Chris Vos heeft bij de Paralympische Spelen van Beijing zilver gewonnen! Eerder deze week werd hij vierde op het onderdeel Snowboard Cross, waar hij vier jaar terug nog zilver op pakte. Maar bij de Banked Slalom lukte hem vandaag wel op eremetaal te pakken. In de ONBEPERKT-podcast vertelde onze ambassadeur eerder al dat zijn passie voor sneeuwsporten er al vroeg in zat.

“Ik was zeven toen ik begon met snowboarden, maar toen ik drie was stond ik al op kleine ski-tjes. Toen ik vijf was heb ik mijn ongeluk gehad en was het eigenlijk allemaal niet meer mogelijk”, vertelt Chris in gesprek met Eva Eikhout en Wilfred Genee. Dat ongeluk gebeurde in de achtertuin bij zijn ouders met een graafmachine die over hem heen reed. Daarbij is hij onder andere zijn rechterbeen van zijn lies tot zijn voet verlamd geraakt. “De artsen zeiden dat ik nooit meer zou kunnen lopen, maar mijn ouders en ik hadden juist een instelling van: kijken wat er wel mogelijk is.”

Zelf oplossen

Dat betekende ook dat hij bij het leren lopen met zijn orthese vaak viel. Zijn ouders lieten hem een beetje aanmodderen, zegt Chris. “In het ziekenhuis hebben ze dan de neiging je op te rapen, maar mijn ouders hadden zoiets van: laat hem maar, want hij staat wel weer op. Wij zeggen dan dat je anders ‘verwendicapt’ wordt. Er is mij iets heel ergs overkomen, maar er vaak zo voorzichtig gedaan en dingen uit handen genomen omdat je dat niet meer kan, want je bent ‘gehandicapt’. Dat woord ging er bij mij al nooit in. Je moet het gewoon zelf oplossen, daar word je ook sterker van.”

Met de valide jongens trainen

Chris stapt graag uit zijn comfortzone en zo is hij naar eigen zeggen ook zo goed geworden in snowboarden. Toen begon met snowboarden kon hij er niks van, maar toen hij zijn broer naar de top zag groeien in de snowboardcross wilde hij dat ook. “Ik vond dat ook zo gaaf. Ik ben daarin meegegroeid en ik ben die discipline ook gaan doen. Ik heb ook altijd met de valide jongens meegetraind.”

Hij traint nu op Papendal ook nog met valide snowboarders als Niek van der Velden. Hij vindt het dat ze zich aan elkaar optrekken. Chris wil dat ook graag aan anderen laten zien dat je heel goed samen kunt snowboarden. “Ik heb best een beperking met snowboarden, ik heb dat bizarre been, maar ik kan wel met valide snowboarders meeracen. Dat ik daar nu ben beland vind ik echt supergaaf.”

Meer over het inspirerende verhaal van Chris horen? Luister dan aflevering 2 van de podcast terug. Of bekijk hier de video:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: