Direct door naar content
‘Meer samenwerking nodig bij sporthulpmiddelen’ afbeelding nieuwsbericht

‘Meer samenwerking nodig bij sporthulpmiddelen’

31 maart 2022

Als je met een beperking wil gaan sporten dan heb je vast al gemerkt dat sporthulpmiddelen een grote drempel kunnen vormen. Het hebben van een sportrolstoel, prothese, handbike of framerunner vormen voor jou de basis om te kunnen sporten. De beschikbaarheid en bereikbaarheid van dit soort hulpmiddelen zijn helaas nog niet zo vanzelfsprekend als sportmaterialen voor valide sporters. Met Uniek Sporten Hulpmiddelen doen wij al onze best om dit voor jou te veranderen, maar er is meer nodig. Een goede stap is het adviesrapport dat Kenniscentrum Sport en Bewegen heeft uitgebracht voor gemeenten en andere betrokken partijen.

Om sporthulpmiddelen beter beschikbaar en bereikbaar te maken heeft Kenniscentrum Sport en Bewegen de ‘Handreiking Sporthulpmiddelen’ opgesteld. Na uitgebreid onderzoek in de praktijk zien zij dat het nog vaak een uitdaging is om aan een hulpmiddel zoals sportrolstoelen of handbikes te komen. Het al dan niet kunnen sporten of bewegen met een hulpmiddel is nu vaak nog een kwestie van ‘geluk’ of de juiste contacten.

Meer samenwerking

Als belangrijk verbeterpunt ziet het Kenniscentrum dat de samenwerking tussen alle betrokken partijen beter moet. Het gaat dan om de samenwerking tussen de (lokale) overheid, verzekeraars, commerciële partijen (leveranciers, etc.), stimuleringsfondsen en een gemotiveerde potentiële sporter met zoveel mogelijk eigen regie. “Alleen als iedereen in de keten zijn rol pakt en verantwoording neemt, kun je er samen voor zorgen dat mensen met een fysieke beperking geen extra beperking ervaren als het gaat om sporten en bewegen”, schrijven de adviseurs.

Advies

Met de handreiking geeft het Kenniscentrum Sport concrete adviezen aan beleidsmedewerkers bij gemeenten, WMO-consulenten en buurtsportcoaches. In het document is allerlei kennis en informatie gebundeld om meer inzicht te geven in dit probleem. Je kunt daarbij denken aan verbeterpunten over de zichtbaarheid en vindbaarheid van de sporthulpmiddelen, ondersteuning bij een zoektocht en het aanvragen en financiering van de middelen.

Je kunt de Handreiking Sporthulpmiddelen bij het Kenniscentrum Sport en Bewegen vinden.

Ben jij zelf op zoek naar de uitleen of aanvraag van een sporthulpmiddel? Kijk dan eens bij Uniek Sporten Hulpmiddelen

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: