Direct door naar content
‘Circusleven ook mogelijk met een beperking’ afbeelding nieuwsbericht

‘Circusleven ook mogelijk met een beperking’

31 maart 2022

Bij circusartiesten denk je misschien niet snel aan acrobaten met een beperking. Toch is het zeker mogelijk. Op dit moment zijn twee circusvoorstellingen in Nederlandse theaters en op festivals te zien waar zowel zichtbaar als onzichtbaar mensen met een beperking een grote rol spelen.

Maartje Bonarius komt uit een circusfamilie, maar heeft nu een chronische pijnaandoening. Ze kan daardoor niet meer zelf de acrobatische trucs laten zien die ze altijd deed. Maar als regisseur van de voorstelling A Clockwork Orange van het gezelschap Tall Talls Company heeft ze een manier gevonden om haar liefde voor het circus te blijven delen met het publiek. “Ik identificeer mij nog altijd met mijn beroep van circusartiest. Ik hou van het vak, ook al moet dat nu vanuit een rolstoel”, zegt ze in een interview met de Volkskrant. “Het is botte pech. Maar ik hoop dat mensen zien dat een circusleven ook met beperking nog steeds tot de mogelijkheden behoort.”

Acrobatiek met zuurstofmachine

Dat wil Jesse Huyg ook graag laten zien met zijn voorstelling À deux mètres. Hij heeft taaislijmziekte en is daardoor afhankelijk van een zuurstofmachine. Tijdens zijn act als chinesepaalspecialist neemt hij die machine in een draagbare variant mee de hoogte in. Collega-accrobaat Rocio Garrote draagt die zuurstofmachine met slang mee de mast in. Jesse heeft haar en zijn hulpmiddel zo onderdeel van de voorstelling gemaakt, vertelt hij aan de Volkskrant. “Ik heb altijd zelf voorstellingen gemaakt en wilde dolgraag weer creëren. Een vriendin waarschuwde me dat dit nooit zou lukken zonder zuurstofapparaat. Toen heb ik die machine, slang en die vriendin onderdeel van À deux mètres gemaakt. Rocio draagt mijn lucht.”

In dit filmpje krijg je al een voorproefje van de voorstelling:

Volgens Jesse past zijn optreden bij het open en toegankelijke karakter van de professionele circuswereld. “Alleen weten mensen met een beperking niet dat ze welkom zijn. Ze denken dat optreden als circusartiest niet voor hen is weggelegd. Nou, kom maar kijken”, zegt hij uitnodigend.

Jesse toert met zijn omgebouwde bestelwagen met vijf meter hoge paal langs theaters, festivals, ziekenhuizen en revalidatiecentra.

Bron: de volkskrant

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: