Direct door naar content
Dovensport moet laagdrempeliger worden bij clubs afbeelding nieuwsbericht

Dovensport moet laagdrempeliger worden bij clubs

28 april 2022

Kinderen en volwassenen die doof of slechthorend zijn doen in Nederland helaas minder mee aan sport. Van de Nederlanders zonder auditieve beperking doet meer dan de helft wekelijks aan sport (57 procent). Van Nederlanders met een auditieve beperking is dit aanzienlijk minder (29 procent). Door de dovensport meer te integreren in de ‘reguliere’ sport willen de sportbonden hier gezamenlijk een boost aan geven.

Als je doof of slechthorend bent kun je ook heel goed aan sport doen. Dat vraagt soms om een eenvoudige aanpassing, maar helaas is het vaak nog onbekend hoe een sport voor een dove of slechthorende toegankelijk kan worden gemaakt. Vooral de manier van communiceren is daarbij belangrijk, legt Floor van Lin, projectleider van Ongehoord Sportief, uit. “Tegenwoordig zijn er bijvoorbeeld horloges die trillen als een scheidsrechter op de fluit blaast.”

Thuis voelen op de club

Bij veel verenigingen ontbreekt het ook nog aan kennis over het begeleiden en trainen van dove en slechthorende sporters. Dat bleek ook uit dit ervaringsverhaal van Tim die slechthorend en slechtziend is. “Kennis en deskundigheid is niet alleen belangrijk tijdens het sporten zelf, maar ook daarbuiten. Sportplezier en je thuis voelen op de club is een veel ruimer begrip. Ook de kleedkamer en kantine vallen daaronder”, zegt Van Lin.

Veel doven en slechthorenden sporten nu liever bij elkaar omdat ze dan in een vertrouwde omgeving zijn met mensen die hen begrijpen. De keerzijde is dat Nederland maar een beperkt aantal sportverenigingen heeft, waardoor het ook lastig kan zijn om een geschikte vereniging in de buurt te vinden.

Alle sporters dezelfde aandacht

Met het project Ongehoord Sportief wordt daarom nu hard gewerkt om de dovensport juist te integreren in de reguliere sport. En daar zijn heel wat partijen bij betrokken. “De afgelopen twee jaar zijn veel gesprekken gevoerd met verschillende betrokken sportbonden: KNVB (voetbal), KNZB (zwemmen en waterpolo), Nevobo (volleybal), NBF (bowlen) en Atletiekunie. “We willen dat als de dovensport onderdeel is van de reguliere bond, alle sporters dezelfde aandacht krijgen.” 

Verenigingen open voor dovensport

Als je nu bij een dovensportvereniging sport, hoef je geen zorgen te maken: die clubs blijven gewoon bestaan. Van Lin: “We willen dat door de integratie ook reguliere verenigingen meer open gaan staan voor de doelgroep. Als die drempel weg is, kunnen doven en slechthorenden meer in de eigen omgeving sporten, dicht bij huis net zoals dat voor andere sporters al mogelijk is.”

Lees het volledige artikel uit Sport BESTUUR en Management op NOCNSF.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: