Direct door naar content
“Clubs kunnen creatiever zijn met aangepaste sport” afbeelding nieuwsbericht

“Clubs kunnen creatiever zijn met aangepaste sport”

25 februari 2022

Tim (19) is slechthorend en slechtziend, maar hij wil net als zijn leeftijdsgenoten zichzelf kunnen ontwikkelen in sport. Hij heeft gemerkt dat sport met een beperking helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Hij heeft bij een atletiekclub een plek gevonden waar hij zich thuis voelt, maar dat was lange zoektocht. Tim merkte daarbij dat bij veel clubs nog weinig bekend is over sporters met een beperking. “Het zou mooi zijn als we meer in gesprek gaan met elkaar.”

Tim is ontzettend sportief en wil graag nieuwe doelen halen. “Tijdens het sporten ben je ergens mee bezig, je kan dan ergens voor gaan. Het is eigenlijk een soort videogame, al doe ik daar nooit aan. Ik vind het leuk om bezig te zijn en mijzelf constant te verbeteren”, aldus Tim. Zo begon hij op jonge leeftijd met hockey. Een sport die bijna zijn hele familie had beoefend. “Ik deed het vol enthousiasme en vond het heel erg leuk. Jaar na jaar, ik hield van de sport.”

In gesprek gaan met elkaar

Hoewel het al jaren goed was gegaan, moest Tim na een wisseling in het bestuur van zijn club ineens stoppen met hockey. Hij merkte daarna ook bij andere verenigingen dat trainers en bestuurders het niet aandurfde om hem mee te laten doen met wedstrijden. Tim vindt het nog altijd jammer dat voor hem werd gedacht in plaats van dat ze met hem in gesprek gingen. “Ik had het prettig gevonden als bestuursleden en trainers welwillend met mij mee hadden gedacht aan een oplossing of andere mogelijkheid. Hoe kunnen we er bijvoorbeeld samen voor zorgen dat ik wél wedstrijden kan spelen?”

Hardlopen binnen de witte lijnen

Het zou volgens Tim goed zijn als verenigingen creatiever worden en meer buiten de lijnen denken. Bij zijn atletiekclub heeft hij een plek gevonden waar ze dat letterlijk doen om mee te laten doen. Tijdens het hardlopen zijn de witte lijnen op de atletiekbaan goed zichtbaar voor hem, en de vereniging zorgt ervoor dat hij tijdens wedstrijden altijd in baan 1 start. Op de atletiekbaan kan hij doen wat hij altijd al zo graag deed: nieuwe doelen behalen! “Elke wedstrijd heb ik weer een nieuwe kans om mijn tijd te verbeteren en daar zet ik mij optimaal voor in!”. Zo startte hij in maart 2021 nog met een tijd van 1:00:68 op de 400 meter, maar in de daaropvolgende zomer liep hij tijdens het NK al een mooie 58:28. Maar Tim blijft Tim: “Kan nog stukken beter!”

Lees het hele interview met Tim hier

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: