Direct door naar content
Ydwer loopt weer bij Wings for Life World Run afbeelding nieuwsbericht

Ydwer loopt weer bij Wings for Life World Run

02 mei 2022

Ydwer houdt wel van een uitdaging. Dat had hij al als golfsurfer en sportfotograaf bij extreme sporten, en dat is sinds zijn surfongeluk niet veranderd. Ondanks zijn incomplete dwarslaesie heeft hij steeds weer nieuwe doelen voor zichzelf gesteld. Tijdens de Wings for Life World Run op zondag 8 mei wil Ydwer 100 meter achter zijn rollator lopen. Zijn grote wens is om weer zelf te kunnen surfen.

Het surfongeluk van Ydwer is nog niet eens zo lang geleden: in 2021 klapte hij met surfen op een zandbank en brak hij zijn nek. Toen hij daarna in het revalidatiecentrum kwam, kon hij nog niet zoveel bewegen. Door de revalidatie van zijn incomplete dwarslaesie kreeg hij op een gegeven moment weer gevoel terug. “Na een maand kon ik in één keer mijn grote linkerteen bewegen. Op een gegeven moment kon ik heel klein stukje lopen aan de rollator. Dat was huilen van geluk.”

Onderzoek naar dwarslaesies

Dat geluksmoment heeft hem ook doen inzien dat verder onderzoek naar dwarslaesies zo belangrijk is. Zo kunnen anderen zoals hij ook weer een stukje van hun vrijheid en zelfstandigheid terugkrijgen. Daarom doet hij ook mee met de Wings for Life World Run, want zij zamelen geld in voor dat onderzoek. Dat is een wereldwijd hardloopevenement op zondag 8 mei waar iedereen via een app aan mee kan doen, of je loopt of in een rolstoel zit.

Grote uitdaging

Dat iedereen gelijk is bij het evenement vindt hij mooi, want hij vindt ook niet dat hij zelf is veranderd. “Het feit dat ik in een rolstoel zit, betekent niet dat ik een heel ander mens ben geworden. Ik hield altijd al van uitdagingen. Ik heb nog nooit zo’n grote uitdaging gehad.” Vorig jaar deed hij nog rollend mee, maar dit jaar heeft hij zichzelf ten doel gesteld om 100 meter achter een rollator te lopen. “Dat wordt een hele uitdaging, maar ik denk dat het mogelijk is. En daar wil ik gewoon voor gaan.” Zijn droom is om weer gewoon te kunnen lopen, maar hij heeft nog een veel grotere wens. “Ergens zou ik ook weer zelf kunnen surfen. Dat is mijn ultieme doel.”

Ga voor meer informatie naar: Wings for Life World Run.

Bekijk ook hier ook het filmpje met Ydwer. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: