Direct door naar content
Amputatieteam oefent tegen walkingfootballers afbeelding nieuwsbericht

Amputatieteam oefent tegen walkingfootballers

03 mei 2022

Sinds 2015 heeft de Europese voetbalbond UEFA amputatievoetbal officieel erkend als sport. Vanaf dat moment is Stichting Amputatie Voetbal Nederland begonnen als de nationale selectie voor deze vorm van voetbal. Zij trainen wekelijks in Utrecht, maar ze maakte vorige week een uitstapje naar Garmerwolde voor een bijzondere wedstrijd tegen het walking football team van GEO.

Amputatie-voetbal is dé voetbalvorm voor iedereen die door ziekte, een ongeluk of aangeboren afwijking een ledemaat missen. De spelers maken gebruik van krukken om zich voor te bewegen. De teams bestaan uit zeven spelers met krukken in het veld en een speler op het doel. De keeper heeft geen krukken maar mist bijvoorbeeld een arm of hand. 

Terug bij zijn oude club

Dat amputatie-voetbal spectaculair is kon je wel zien bij de oefenwedstrijd van het Nederlands team tegen de walkingfootballers van GEO uit Garnerwolde. Voor Robin ter Veld was deze wedstrijd extra bijzonder, want hij speelde nu op krukken op het veld waar hij vanaf de F’jes al speelde. Twaalf jaar terug kreeg hij botkanker en moest het onderste deel van zijn linkerbeen worden geamputeerd. Hij is daardoor snel volwassen geworden, vertelt hij aan RTV Noord. “Ik was op m'n negentiende in de bloei van m'n leven. Daar kwam toen heel hard de rem op te staan. Ik moest mijn leven weer opnieuw uitvinden.”

Tegen zijn vader

In amputatievoetbal vond Robin een nieuwe uitlaatklep. Het selectieteam waarin hij zit traint iedere zondag in Utrecht, maar voor een oefenwedstrijdje maakten ze een uitstapje naar het Noorden. De vader van Robin, Jannes, had de wedstrijd mede-georganiseerd en speelde zelf ook mee in het walkingfootballteam. “Ik vind het nog steeds geweldig dat ik met hem kan voetballen.”

Tikkie-takka-voetbal

De wedstrijd werd gewonnen door het team van Robin. “Je wil gewoon winnen, maakt niet uit tegen wie je speelt. Maar als je van je vader wint is het altijd even lekkerder”, zegt de winnaar met een grote grijns op zijn gezicht voor de camera. Voor het Nederlands team was het een goede oefenwedstrijd voor een interland binnenkort tegen België. “Ik denk dat we aardig tikkie-takkie-voetbal hebben laten zien. En zo snel mogelijk naar de goal toe. Dat is ons idee.”

Bekijk hier de hele reportage van RTV Noord.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: