Direct door naar content
“Sport en bewegen moet voor iedereen mogelijk zijn” afbeelding nieuwsbericht

“Sport en bewegen moet voor iedereen mogelijk zijn”

20 mei 2022

Steeds meer sportverenigingen en andere sportaanbieders stellen zich open voor sporters met een beperking. Dat is mooi, want door al dat aangepast aanbod wordt de kans dat jij in de buurt een sportclub vindt die bij je past steeds groter. Toch kunnen verenigingen en sporters soms ook nog wel een duwtje gebruiken als het gaat om sporten met een beperking. In Leidschendam-Voorburg zijn ze daarom een campagne gestart om meer verenigingen aan te moedigen werk te maken van aangepaste sport.

Als je een beperking hebt is sporten extra belangrijk, omdat je daar veel lichamelijke voordelen uit kunt halen. Je spieren en botten worden sterker en je daar kunt in het dagelijks leven ook voordeel van hebben, bijvoorbeeld doordat je makkelijker een boodschappentas kunt tillen. Dat sport je nog veel meer kan brengen legt Sjoerd Dreteler, zelf aangepast golfer, goed uit in het filmpje. “Je moet toch een drempel over om te gaan, maar de sociale contacten die je opdoet en het plezier wat je eruit haalt is zo belangrijk.”

Zoek een leuke sport!

Door lid te worden van een vereniging merk je ook dat je meedoet en dat je een onderdeel van de samenleving bent. Voor Jacco Holthuis was het daarom ook een grote droom om volwaardig lid te worden van een sportvereniging. “De weg naar mijn droom was er één met de nodige drempels, maar het is me gelukt. Dankzij het roeien leer ik leuke mensen kennen, ben ik in een goede conditie en heb ik vele grenzen verlegd. Zoek een sport die je leuk vindt! Plezier is de perfecte basis om aan je sportieve dromen te werken. Neem daarbij zelf de regie in handen. Soms moet je tegen de stroom in roeien, maar met doorzettingsvermogen en enthousiasme kom je er wel.”

Sporters en clubs stimuleren

Jacco is een van de ambassadeurs die ook in de filmpjes zijn enthousiaste verhaal doet. In die negen video’s komen vertellen verder ook sporter, trainers, ouders en bestuurders komen over de mogelijkheden en het positieve effect van sporten met een beperking. Op die manier wil de gemeente de zichtbaarheid van het aangepaste sporten in de regio vergroten. “We hopen hiermee andere sporters te motiveren en activeren om te gaan sporten en we hopen andere sportverenigingen aan te moedigen om hun sport ook open te stellen voor mensen met een beperking”, zegt Joyce van der Sloot, Combinatiefunctionaris Aangepast Sporten bij SenW.

Breed aanbod

“Sporten en bewegen is belangrijk en moet voor iedereen mogelijk zijn”, zegt wethouder Sport van de gemeente Leidschendam-Voorburg Floor Kist. “Ook voor inwoners met een beperking. Als gemeente zijn we trots op het brede aanbod. Of je nu graag wil roeien, zwemmen, voetballen, golfen of paardrijden. De campagne over aangepast sporten geeft een mooi beeld van de diverse mogelijkheden in Leidschendam-Voorburg!”

Bekijk de eerste video hier:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: