Direct door naar content
Bij de X-triathlon haalt iedereen de finish afbeelding nieuwsbericht

Bij de X-triathlon haalt iedereen de finish

30 mei 2022

Bij triatlon denk je misschien aan een loodzware sport die alleen voor supergetrainde atleten geschikt is. Dan heb je het toch mis! Deze combinatie van zwemmen, fietsen en hardlopen is juist ook goed te doen met een beperking, want het hoeft helemaal niet over gigantische afstanden te gaan. De X-triathlon in Venray was daar een goed voorbeeld van. Vijftig sporters met een beperking deden daar op hun eigen tempo aan mee.

De X-triathlon in Venray werd vorige week voor de derde keer georganiseerd in samenwerking met Iedereen Kan Sporten Noord-Limburg en MEE De Meent Groep. De jongste deelnemer was 8 jaar en de oudste 82! Allemaal gingen ze de uitdaging van de triathlon aan. Het belangrijkste was vooral het meedoen en laten zien dat je met een beperking ook de finish kunt halen.

Samen met buddy's

Bij de eerste startgroep met 39 deelnemers ging het om het samen sporten van mensen met en zonder beperking. De sporters met een beperking werden namelijk gekoppeld aan een buddy. Samen werkten ze zo zonder tijdsdruk het zwem, fiets en looponderdeel af. Dat bestond uit tien minuten zwemmen, één of twee rondjes van 3,3 km fietsen en hardlopen over een afstand van 400 tot 2200 meter. De deelnemers konden zo zelf hun eigen uitdaging op maat samenstellen.

Nieuwe dromen

Aythç Çelebi was een van de deelnemers die ondanks de flinke uitdaging duidelijk plezier in het sporten had. In het dagelijks leven zit hij meestal in een elektrische rolstoel, maar het looponderdeel van de X-triathlon legde hij in een handbewogen rolstoel af. Zijn armen verzuurden, maar na de finish was hij dat vast alweer vergeten. Voor de camera van L1 vertelde hij namelijk enthousiast over de X-triathlon: “Dit is een goede stimulans en je doet mee in de maatschappij. Het is ook gewoon lol hebben en nieuwe mensen ontmoeten. Misschien komen er nu wel nieuwe dromen aan.”

Snelle tijden

Een tweede startgroep met elf deelnemers gingen zonder buddy van start en streden om de snelste tijden. Ze vlogen erin en gingen na het zwemmen gelijk de fiets, handbike of tandem op. Uiteindelijk won Edwin van Geenen de triathlon over 250 meter zwemmen, 10 km fietsen en 2,5 km lopen. Jolein Boom werd tweede en Esmee-Anne de Meulmeester derde. 

Projectleider X-triathlon Susan Houwen keek terug op een perfecte dag met superenthousiaste deelnemers. “Het is echt fantastisch om op zo’n dag iedereen te zien genieten, presteren en vooral meedoen. Dat is echt fantastisch om te zien. Dat is ook wat dit evenement uniek maakt, iedereen kan meedoen. Ondanks je beperking die eindstreep halen. Mensen dát geweldige gevoel geven, daar doen we het voor!”

Zelf proberen?

Wil jij ook een keer een triatlon proberen? Daar hoef je dus echt niet gelijk een Jetze Plat voor te zijn. In Nederland kun je bij steeds meer wedstrijdjes eens kijken hoe dat gaat met al die onderdelen. De Nederlandse Triathlon Bond organiseert zelfs een Paratriatloncircuit met zes wedstrijden waar jij dit kunt ervaren. Komende woensdag 1 juni is dat bijvoorbeeld al mogelijk in Heerhugowaard en zondag 3 juli in het Limburgse Stein.

Ga voor alle informatie over triathlon met een beperking naar de pagina over deze leuke sport. Daar vind je ook triathlonclubs bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: