Direct door naar content
Eerste keer elektrisch voetballen was ‘supervet’ afbeelding nieuwsbericht

Eerste keer elektrisch voetballen was ‘supervet’

20 juni 2022

De grote voetbaldroom van Thijs in den Bosch (10) uit Wijchen is vorige week eindelijk uitgekomen. Hij wilde al langer niets liever dan voetballen, maar dat ging niet omdat hij in een elektrische rolstoel zit. In Engeland bestond al een variant die de jonge voetbalfanaat ook zou kunnen spelen: elektrisch voetbal. Samen met de Nijmeegse voetbalclub N.E.C en Uniek Sporten heeft Thijs die sport nu naar Nederland gehaald. Vorige week was de eerste training.

Voor Thijs was het vorige week woensdag een bijzondere dag waar hij anderhalf jaar op had gewacht. Zo lang had het namelijk geduurd om ‘zijn’ sport naar Nederland te krijgen. “Ik kan eindelijk voetballen nu, ik ben superblij!”, zei hij tegen Hart van Nederland. Voor hem en de andere kinderen is sport en vooral voetballen erg belangrijk. Dat die mogelijkheid voor kinderen zoals hij niet bestond, zat hem niet lekker. “Ik wilde graag voetballen zoals alle andere kinderen. Ik vind dat zieke kinderen ook moeten kunnen voetballen”, zei hij voor weer een andere cameraploeg van het Jeugdjournaal.

Veel media-aandacht

Thijs vertelde zijn verhaal dus voor verschillende landelijke media. Niet zo gek, want het is natuurlijk ook bijzonder dat hij als 10-jarige zelf een oplossing bedacht om met zijn beperking te kunnen sporten. Hij werd daarbij geholpen door de Nijmeegse voetbalclub N.E.C, Uniek Sporten en de KNVB. Andere clubs als PSV en Feyenoord werken ook al mee aan het project zodat het straks misschien op meer plekken in Nederland gespeeld kan worden.

Bumpers en een grote bal

De eerste training in de sportzaal van Sint Maartenskliniek was al een groot succes. De spelers konden zo al wennen aan alle opties op de rolstoelen met speciale bumpers. “Ik kan ook rondjes draaien en als een tegenstander irritant is druk op de knop voor de toeter. Dan hoor ik ze lekker niet”, zei Thijs bij het Jeugdjournaal. Er was natuurlijk ook tijd voor een eerst potje. Daarbij wordt vier tegen vier gespeeld met een wat grotere en zwaardere bal, zodat het makkelijker is om over te spelen. Natuurlijk werd er ook veel gescoord.

Dolenthousiast

“Het was supervet en supergaaf en het ging supergoed”, zei een dolenthousiaste Thijs. Bij zijn medespelers was hetzelfde te horen. Jelle: “Het was een leuke ervaring en dit wilde ik al heel lang doen eigenlijk.” En Emma ontdekte in elektrisch voetbal haar nieuwe sport. “Ik zit nu alleen op zwemles, maar ik vind dit wel een leuke sport.”

Competitie

Elektrisch voetbal heeft alles in zich om een nieuwe aangepaste sport te worden. Thijs hoopt daarom ook dat meer clubs ontstaan zodat een elektrisch voetbalcompetitie gestart kan worden. “Ik hoop dat wij super veel scoren en dat we dan het allerbeste team worden van alle competities.”

Bekijk hier de items bij het Jeugdjournaal en Hart van Nederland

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: