Direct door naar content
Sjaak loopt makkelijker dankzij Uniek Sporten Thuis afbeelding nieuwsbericht

Sjaak loopt makkelijker dankzij Uniek Sporten Thuis

27 juni 2022

Beginnen met sporten of bewegen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met de Uniek Sporten Thuis kun je namelijk nu op een laagdrempelige manier thuis sporten en bewegen. Zo werk je op je eigen tempo en niveau aan spieropbouw, conditie en coördinatie. Sjaak van Zuijlen (69) probeerde het al uit en ziet de voordelen van het thuis kunnen bewegen. “Je wordt er nooit minder van.”

Sjaak heeft aan uitgezaaide prostaatkanker een incomplete dwarslaesie overgehouden. Na een lang verblijf in het ziekenhuis kon hij revalideren in revalidatiecentrum Heliomare. De Hillegommer was volledig op een rolstoel aangewezen, en daar moest hij nog erg aan wennen. Vanuit Heliomare werd Sjaak betrokken bij een onderzoeksproject van de HvA: de Wheelsapp, de voorloper van de Uniek Sporten Thuis. “Eigenlijk heb ik daar vanaf het prille begin gebruik van gemaakt”, vertelt hij.

Makkelijker lopen

Dat Sjaak gewoon thuis aan de slag kon met de oefeningen, heeft voor hem veel opgeleverd. “Toen ik net begon was ik blij dat ik een paar honderd meter kon lopen met de rollator en nu kan ik zo een paar kilometer lopen. Ik maak nog steeds af en toe gebruik maken van mijn rolstoel, maar hier thuis gebruik ik voornamelijk mijn rollator. Alles wat bijgehouden kon worden heeft daaraan bijgedragen, er staan heel veel oefeningen in beschreven die ik heb gedaan.”

Niet veel nodig

Hij kiest uit het ruime aanbod vooral de oefeningen waar hij het meeste baat bij heeft. “Dat is voor mij vooral veel met mijn benen. Ook wel armen, maar voornamelijk krachtoefeningen met benen. Voor mijn benen is de squat goed, dus opstaan zonder je armen te gebruiken. Dat kun je bij wijze van spreken de hele dag doen.” Voor de oefeningen had hij ook niet zoveel extra attributen nodig. “Je hoeft niet thuis een hele sportschool in te richten. Ik gebruik gewichtjes voor mijn armen en bovenlijf, maar als je iets met gewichten wilt doen dan kun je daar ook iets voor pakken wat je al in huis hebt. Het hoeft niet heel zwaar te zijn. De herhaling die je doet, geeft ook al een bepaald resultaat.”

Sterkere benen

Dat resultaat van het thuis trainen ziet Sjaak nu zelf ook al. “Allereerst zie ik door de vele oefeningen dat ik veel sterker ben geworden, vooral in mijn benen. Ik kom nog steeds bij allerlei specialisten en een fysiotherapeut. Zij geven ook advies welke oefeningen ik thuis kan doen.” Hij ziet daarnaast voor zichzelf nog een tweede groot voordeel. “Toen ik kanker kreeg, was ik een heel stuk zwaarder dan dat ik nu ben. Je ziet het vaak dat mensen die in een rolstoel zitten niet veel inspanning hebben. In de loop der tijd worden ze dan ook dikker. Als je zoals ik moeite hebt met lopen en staan dan zijn die kilo’s die je minder hebt natuurlijk van groot belang.”

Merkbaar resultaat

Als eerste testgebruiker kan Sjaak de Thuis aan iedereen met een beperking of chronische aandoening aanbevelen. “Je wordt er nooit minder van. Het is goed voor je fysieke ontwikkeling en als bijkomend voordeel dat je je gewicht in toom kan houden. Daar moet je wat inspanningen voor doen, maar het resultaat is gewoon merkbaar in de loop der tijd.” Uniek Sporten Thuis is volgens hem ook een goede eerste stap voor wie op zijn eigen niveau wil gaan bewegen. “Als mensen dan iets anders of meer willen dan kunnen ze ook kijken waar die mogelijkheden dan zijn”, aldus Sjaak.

Zelf aan de slag met de Uniek Sporten Thuis? Start direct gratis met je eerste workout.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: