Direct door naar content
Het dak ging eraf bij Disco zonder drempels! afbeelding nieuwsbericht

Het dak ging eraf bij Disco zonder drempels!

06 juli 2022

Na twee jaar wachten was het dan afgelopen zondag eindelijk zo ver: Disco Zonder Drempels in de Afas Live. Het dak van dit Amsterdamse poppodium ging eraf door de feestgangers met allerlei beperkingen. Dat was precies wat Ricardo Arcari, beter bekend als DJ Cripple X, voor ogen had met zijn dansfeest.

Met Disco Zonder Drempels konden mensen met een beperking ook eindelijk eens een keer lekker losgaan op de dansvloer. In een item op Radio 1 zei een bezoekster dat ze daar ook een dubbel gevoel bij had. “Ik zie mensen genieten en dat maakt mij blij en vrolijk, maar persoonlijk vind ik het mooi als het inclusief is. Dat er ook mensen zijn zonder een handicap.”

Dansen gaat vanzelf

Op de vraag of ze ook nog een beetje ging dansen in haar rolstoel, antwoordde ze: “Ik heb al gedanst! Dansen kun je op elke manier doen hoe je wilt. Er is geen code om te dansen. Je bent wie je bent, en dat is belangrijk! Plezier hebben en jezelf zijn, dan gaan de dingen vanzelf.”

Tevreden

Ricardo keek erg tevreden terug op zijn evenement in de grote concertzaal. Zijn doel was helemaal geslaagd, vertelde hij. “Het is best een dingetje als je in een rolstoel zit of je hebt een andere vorm van beperking hebt, dan is het niet zo makkelijk om naar een event te kunnen. Dat is geen verwijt, maar dat is wel zoals het is.” Voor mensen met een beperking moet aan best wat dingen gedacht worden, legt hij uit. “Het terrein en pand moeten toegankelijk zijn, er moeten rolstoeltoiletten zijn. Kun je mensen even uit de drukte halen? Dat geldt voor deze doelgroep heel erg. Deze mensen hebben ook vaak last van overprikkeling, maar ze willen wel genieten. De balans daarin vinden is wel een uitdaging.”

Statement naar uitgaansleven

Rekening houden met de vele verschillende beperkingen is ook een uitdaging, weet hij. “Je kunt dat niet allemaal over een kam scheren, maar je kunt het wel zo breed mogelijk opzetten waarbij je zoveel mogelijk mensen kunt bedienen.” Met zijn Disco zonder Drempels wil hij ook graag een statement maken naar het hele uitgaansleven: “Jullie vergeten een hele grote doelgroep. Dat is niet bewust maar het is wel een feit dat je een hele grote groep links laat liggen. Daar wil ik de ogen voor openen. Zeker met 2,5 jaar corona hebben deze mensen ook heel lang thuis moeten zitten.”

Zelf trad Ricardo natuurlijk ook nog op als DJ Cripple X. Bekijk hier zijn openingsact.

Bron: Radio 1

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: