Direct door naar content
HAAG Atletiek denkt met blinde lopers mee afbeelding nieuwsbericht

HAAG Atletiek denkt met blinde lopers mee

12 juli 2022

Bij Nederlandse sportverenigingen wordt steeds meer werk gemaakt van een inclusieve omgeving. Bij dit soort sportclubs doen ze er alles aan om jou als sporter met een beperking een warm welkom te geven en ben je onderdeel van een club met sporters zonder beperking. Soms sport je zelfs in gemengde groepen. Een goed voorbeeld hiervan is HAAG Atletiek, waar hardlopers met een visuele beperking helemaal bij de club horen.

Running Blind is in Nederland inmiddels een begrip onder hardlopers met een visuele beperking. Deze stichting heeft 14 lokale afdelingen verspreid over het hele land. Zij zoeken bewust de samenwerking op met atletiekverenigingen, omdat in samenwerking een grote winst zit. In 2020 sloot de Haagse Running Blind groep zich bijvoorbeeld aan bij HAAG Atletiek.

Denken in mogelijkheden

Henri van Geffen, initiatiefnemer van die Running Blind groep, zag door de groei van de groep een grote meerwaarde in het aansluiten bij een reguliere club. “We waren op zoek naar onderdak, een club om bij te horen. We hebben zelf alles in huis. Onze lopers wilden niet weer apart worden weggezet maar bij een reguliere groep horen. Al snel was HAAG Atletiek overtuigd. En nu vraagt het bestuur zich regelmatig af: wat kan er wel voor deze groep? Ze denken echt mee in mogelijkheden”, vertelt hij in een interview op Atletiekunie.nl.

Trailrun

Doordat Running Blind Den Haag nu onderdeel is van HAAG Atletiek, ziet Henri dat een mooie samenwerking is ontstaan. “Recent organiseerden we een trailrun voor mensen met een visuele beperking. Deelnemers kwamen vanuit het hele land. Dan levert HAAG Atletiek extra buddy’s maar ook professionele tijdwaarnemers en trailrun-trainers. Deze samenwerking en uitwisseling is fijn en waardevol.”

Drempelvrij clubgebouw

Bij het realiseren van een inclusieve club is het uiteraard belangrijk dat alle faciliteiten toegankelijk zijn. Daar is bij HAAG Atletiek ook aan gedacht: het hele clubgebouw is drempelvrij, er zijn aangepaste toiletten en de palen waar het dak op rust hebben een duidelijk zichtbare kleur gekregen. In samenwerking met de gemeente Den Haag werden ook blindegeleidelijnen vanaf de uitgang van de baan naar de kantine aangebracht. Met een vervoersmaatschappij werd een afspraak gemaakt dat de lopers met een visuele beperking kunnen worden opgehaald en voor de deur van het clubgebouw worden afgezet.

Meer jongeren

Henri hoopt met behulp van de Haagse atletiekclub meer jongeren aan te trekken. Bij een reguliere groep traint al een meisje met een visuele beperking. “We denken dat er ook jongeren zijn die niet direct zo’n grote stap durven te zetten. We hopen daarom dat wij haar ook gedeeltelijk mogen begeleiden, zodat er meer jongeren de weg naar ons weten te vinden.”

Heb jij een visuele beperking en zou je willen beginnen met hardlopen? Misschien is Running Blind dan iets voor jou. Kijk dan op de pagina over Running Blind voor alle informatie en de verschillende lokale afdelingen zoals die in Den Haag.

Lees het hele verhaal op Atletiekunie.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: