Direct door naar content
La Vuelta Holanda wordt een feest voor iedereen! afbeelding nieuwsbericht

La Vuelta Holanda wordt een feest voor iedereen!

15 augustus 2022

Komende vrijdag start de Ronde van Spanje in Utrecht! Deze Vuelta Holanda belooft een groot wielerfeest te worden. Ook wielerfans met een beperking kunnen dit grote wielerevenement meemaken. De organisatie heeft namelijk op verschillende manieren aan jou gedacht: met blindentribunes en speciale rolstoelplekken langs het parcours. In startplaats Den Bosch vind je Uniek Sporten Brabant zaterdag ook met een stand waar je een proefritje op een handbike kunt maken.

La Vuelta Holanda, zoals de start van de Ronde van Spanje wordt genoemd, start vrijdag met een ploegentijdrit van 23,2 kilometer door hartje Utrecht. De eerste ploeg start om 18.30 bij de Jaarbeurs, waarna elke vier minuten een volgend team vanaf het startpodium wegrijdt. De renners rijden vervolgens een technische route met veel bochten door het centrum over de Singel, de Maliebaan, Overvecht en een lus door Leidsche Rijn. Op de route zitten ook genoeg rechte stukken, zodat je de ploegen in treinformatie aan je voorbij kunt zien razen.

Wereldprimeur: blindentribunes bij wielerwedstrijd

Ook als je niet of slecht kunt zien, kun je de Vueltastart in Utrecht helemaal meebeleven. De organisatie heeft namelijk samen met speciale blindentribunes ingericht aan het parcours van de drie Nederlandse etappes. Volgens de Oogvereniging is dit een wereldprimeur in het wielrennen. In Utrecht is die speciale plek voor wielerfans met een visuele beperking bedacht op het rechte stuk bij Station Zuilen. Daar krijg je via een koptelefoon een gedetailleerd koersverslag van een blindentolk die precies vertelt wat op dat punt in de koers gebeurt. Het afgeschermde stuk zit dicht genoeg op het parcours: je kunt door de wind ook voelen als weer een ploeg voorbij zoeft.

Tijdens de etappes in Den Bosch en Breda worden ook dit soort tribunes verzorgd. Op zaterdag staat een blindentribune op de Stationsstraat in Den Bosch en op zondag kun je op de Claudius Prinsenlaan in Breda plaatsnemen.

Rolstoelplekken

In een rolstoel kun je net zo gemakkelijk van het Spaans-Nederlandse wielerfeest genieten. Aan de route worden namelijk speciale rolstoelplekken ingericht zodat je alles kunt meemaken. Op vrijdag vind je deze zones bij de start en finish op het Jaarbeursplein, de Blauwkapelseweg, de Einsteindreef, het Leidsche Rijn Lyceum en aan de Weg der Verenigde Naties. Op zaterdag bij de etappe Den Bosch-Utrecht zijn deze ‘opstelplaatsen’ ook ingericht bij de Blauwkapelseweg en de Archimedeslaan.

Proefritje op een handbike

Bij de start van de etappe op zaterdag vanuit Den Bosch wordt ook een heel festival opgetuigd: La Vuelta Holanda Por Favor. Hier vind je ook een stand van Uniek Sporten, want fietsen is voor iedereen! Je kunt hier een proefritje maken op een handbike, kans maken op het winnen van een Unieke Sportdroom en sportadvies krijgen van een beweegcoach.

Goed doel

Wist je dat Fonds Gehandicaptensport het goede doel is van La Vuelta Holanda? Samen zetten we ons in om sport voor iedereen met een beperking dicht bij huis mogelijk te maken, door geld in te zamelen met verschillende acties voor het realiseren van sporthulpmiddelen. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: