Direct door naar content
Jetze Plat pakt tiende wereldtitel handbiken! afbeelding nieuwsbericht

Jetze Plat pakt tiende wereldtitel handbiken!

22 augustus 2022

Het wereldkampioenschap Paracycling in het Canadese Baie Comeau (11 tot 14 augustus) was voor Jetze Plat al zijn tiende WK. Dat is mooi, maar nog indrukwekkender is dat hij zijn tiende WK ook zijn tiende wereldtitel in het handbiken opleverde. Sinds 2017 is onze ambassadeur namelijk ongeslagen op de onderdelen tijdrit en wegrit!

Bij de start van zijn tiende WK schreef Jetze op Instagram dat hij al 26 jaar aan handbiken doet. Hij ontdekte die tak van de wielersport op zijn twaalfde en was toen gelijk verkocht. Op advies van een fietsverkoper die hem een handbike had verkocht ging hij eens een wedstrijdje rijden. Dat was het begin van een inmiddels imposante sportcarrière. In zijn instapost voegde hij ook een foto bij van die eerste koers in Amsterdam. Het plezier op zijn fiets en de ingespannen blik kon je daar goed op zien.

Indrukwekkende tijdrit

Dat plezier in het fietsen heeft Jetze nooit verloren. De gefocuste blik is alleen maar sterker geworden. Zijn lichaam, en vooral zijn armen, is in de loop der jaren ook alleen maar sterker geworden. Vooral zijn vermogen om af te zien is indrukwekkend. Dat was ook weer te zien bij het WK. Eerst wist hij de tijdrit over 19 kilometer al met overtuiging te winnen: hij had slechts 28.01 minuut nodig. De Oostenrijker Thomas Frühwirth had 38 seconden meer nodig en de Pool Rafal Wilk daarachter voor de derde plek zelfs 1.27 minuut. Het was volgens Jetze geen ‘kat in het bakkie’ geweest: “Het wordt nooit makkelijker, ik probeer vooral sneller te zijn!”, schreef hij op Instagram.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jetze Plat (@jetze_plat)

Alleen vooruit

Na dat goud kwam nog een onderdeel op het WK paracycling: de wegwedstrijd over 66,2 km. In die koers was zijn overmacht op de concurrentie nog duidelijker. Jetze was alleen vooruit gereden en had iedereen ver achter zich gelaten. Thomas Frühwirth werd net als op de tijdrit tweede, maar zat nu veel verder achter Jetze: maar liefst 1.08 minuut. De renner die het brons pakte, de Fransman Mathieu Bosredon kwam zelfs 2.25 minuut later over de streep. Dankzij die sterke race pakte Jetze zijn in totaal tiende wereldtitel op zijn tiende WK.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jetze Plat (@jetze_plat)

Foto: KNWU / Mathilde Dusol

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: