Direct door naar content
“Golf heeft mijn leven gered” afbeelding nieuwsbericht

“Golf heeft mijn leven gered”

26 augustus 2022

Op 27 september 2008 reden de ouders van Tamara Otter-Hordijk met een nieuwe auto de garage uit. Drie kwartier laten stonden ze bij hun dochter op de stoep om samen een ritje te maken. Onderweg ging het fout. Een Mercedes boorde zich met 140 kilometer per uur naar binnen. Haar ouders kwamen er goed vanaf maar Tamara lag in de kreukels en ging door een diep dal. Dankzij golf krabbelde ze op en is ze levenslustiger dan ooit.

Tamara: “Van het ongeluk kan ik me weinig herinneren. Dat vind ik prima zo. Maar de nasleep was enorm. Ik ben verschillende keren geopereerd. Mijn schouder was dusdanig beschadigd dat ie eruit moest. Ik heb nu een schouderprothese, een titaniumbal. Die zit vanbinnen. Aan de buitenkant zie je er niets van. Mijn bovenarm is ook van titanium en is omgekeerd gescharnierd. Ik kan er niet volledig mee draaien en mis de fijne motoriek die je bijvoorbeeld nodig hebt bij golf. Ik speel dus met één arm.”

Verrek…

Haar moeder haalde haar over om een keer mee te gaan golfen. Zelf had ze er weinig zin in. Ze was down en hing uitgeblust op de bank. “Ga nou mee, zei ze. Dan ben je lekker buiten. Dat is goed voor je. Uiteindelijk ben ik meegegaan. Op de club was een golfpro die vertelde dat je met één arm uitstekend kunt golfen. En dat het om te leren een voordeel is als je zelf nog nooit gespeeld hebt. Geloof je het zelf, ging ik ertegen in. Hij nodigde me uit om dan toch vooral een balletje te slaan. En verrek, dat ging eigenlijk best goed.”

Talent

Toch duurde het even voordat ze het golfen zou oppakken, mede omdat ze opnieuw geopereerd moest worden en het herstel zwaar was. Tamara: “Uiteindelijk ben ik bij Concordia in Delft begonnen. Ik had gelijk de smaak te pakken. Ik vond het geweldig. Later, tijdens een wedstrijd, kwam ik in contact met Tineke Loogman van Team Handigolf. Ze vond dat ik talent had en zag mijn gedrevenheid. Of ik niet bij Team Handigolf wilde komen. Dat wilde ik wel. Als ik iets leuk vind, ga ik er helemaal voor.”

Fit

Met Team Handigolf speelt ze twee keer in de week en komt ze uit in de European Disabled Tour. Ze vindt het geweldig en geniet van het spelletje. “Golf heeft mijn leven gered. Door golf kwam ik weer op gang en kreeg ik zin in het leven. Het motiveerde me ook om andere dingen op te pakken. Momenteel sport ik zeven dagen in de week. Ik doe ook veel aan boksen, kickboksen en fietsen. Ik heb wel elke dag pijn, daar kom ik niet vanaf, maar ik wil zo fit mogelijk blijven zodat ik zo lang mogelijk kan golfen.”

Alles mooi aan golf

Eigenlijk alles vindt ze mooi aan golf. “Je bent lekker buiten, je bent in goed gezelschap en je komt op de mooiste plekken. Waar je ook speelt in Nederland of de wereld, elke golfbaan is mooi aangelegd. Het zijn geen trapveldjes. Over de tuinarchitectuur is in de regel goed nagedacht. Dat zie je terug. Alleen daar kan ik al van genieten. Het competitie-element vind ik ook leuk en het mentale aspect, de strijd met jezelf. En wat natuurlijk leuk is, is dat je jezelf technisch kunt blijven verbeteren. Desnoods op je 100e.”

Ben je geïnspireerd geraakt door het verhaal van Tamara en ben je benieuwd wat er voor jou allemaal mogelijk is? Via de sportzoeker op onze website vind je alle mogelijke sporten en waar deze te beoefenen zijn bij jou in de buurt! 

 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: