Direct door naar content
Sport van de week: tafeltennis! afbeelding nieuwsbericht

Sport van de week: tafeltennis!

05 april 2023

Met een beperking of chronische aandoening kan veel meer dan je denkt! We lichten elke week een sport uit die je kunt doen. Deze week: tafeltennis!

Ben jij op zoek naar een leuke sport die je met allerlei beperkingen kunt doen? Dan is tafeltennis zeker de moeite waard om eens te proberen. Deze snelle sport kun je zowel staand als zittend in een rolstoel doen en op nog veel meer manieren.

Tafeltennis is van oorsprong een sport die vooral in Aziatische landen wordt gespeeld, maar in Nederland kunnen we er ook wat van. Tijdens de Paralympische Spelen van 2021 in Tokio behaalde Kelly van Zon namelijk voor de derde keer op rij het goud in het tafeltennis.

Zittend, staand, of met je mond

Eigenlijk zijn voor veel beperkingen een vorm voor deze leuke sport te bedenken. Je kan tafeltennis staand spelen met twee benen of met één been. Als je niet goed kunt staan of lopen kun je dit spelletje ook zittend in een rolstoel doen. Het batje houd je normaal gesproken met je handen vast, maar ook als je een beperking aan je handen hebt kun je tafeltennissen. Soms zie je bijvoorbeeld spelers hun batje aan hun armstomp vastmaken en er zijn zelfs spelers die het batje in hun mond vasthouden.

Snelste balsport

Hoe je tafeltennis ook speelt maakt niet uit. Elke vorm vraagt een bepaalde vaardigheid, want tafeltennis is veel meer dan een balletje over pingpongen. Tijdens trainingen bij een vereniging werk je daarom behalve aan de techniek ook aan je uithoudingsvermogen, coördinatie, lenigheid en je snelheid. Dat laatste is een belangrijk onderdeel, want tafeltennis is een van de snelste balsporten ter wereld. Topspelers spelen een smashbal met 180 km/h! En je staat ook maar op vier meter van elkaar, dus dat vraagt een enorm reactievermogen. Dat heb je natuurlijk niet in een keer, maar door te trainen krijg je dat vanzelf onder de knie!

Ben je benieuwd naar deze sport geworden? Ga dan naar de pagina over tafeltennis voor alle informatie en een tafeltennisclub bij jou in de buurt.

Zoek je nog even verder naar jouw ideale sport? Prima! Kijk dan in de Sportzoeker voor nog veel meer leuke sporten.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: