Direct door naar content
Running Blind Den Haag trapt Week van de Toegankelijkheid af afbeelding nieuwsbericht

Running Blind Den Haag trapt Week van de Toegankelijkheid af

30 september 2022

Van 3 tot en met 8 oktober is het de Week van de Toegankelijkheid. Tijdens deze week wordt jaarlijks aandacht gevraagd voor toegankelijkheid, waarmee wordt bedoeld dat iedereen – ook mensen met een beperking – volwaardig en gelijkwaardig mee kunnen aan de samenleving. De aftrap van deze week vindt plaats bij Running Blind Haag Atletiek, omdat dit een goed voorbeeld is van een inclusieve sportvereniging.

In Den haag is Running Blind al sinds 2014 een volwaardig onderdeel van atletiekvereniging Haag Atletiek. De Haagse afdeling van Running Blind is ontstaan op initiatief van Henri Geffen. Na een oproep op Omroep West begonnen ze met een klein groepje van twee slechtziende lopers en vier buddy’s.

Met open armen ontvangen

Toen dat groepje steeds groter werd, besloot Henri contact te zoeken met Haag Atletiek. Ze zochten een club met faciliteiten als een kleedkamer en een douche. “Ik ben bij Haag Atletiek gaan vragen of we bij hen konden aansluiten. In het begin stonden ze er wel sceptisch tegenover, want ja, hoe moet dat dan met slechtziende mensen? Wij hebben geen mensen die hen kunnen begeleiden, zeiden ze. Dat hoeft ook niet, zei ik. Het enige wat we zoeken is een onderkomen met douchegelegenheid en waar we na afloop een bakje koffie kunnen drinken. De rest regelen we zelf. Zo kwamen we in 2014 onder de vleugels van Haag Atletiek. We werden uiteindelijk met open armen ontvangen”, vertelt hij op de site van de Week van de Toegankelijkheid.

Toegankelijke accommodatie

In 2020 werd Running Blind Den Haag ook een volledig onderdeel van Haag Atletiek en hebben ze geen apart bestuur meer. Henri zit wel in de ledenraad en denkt volop mee over de toegankelijkheid van de accommodatie.  “Vijf jaar geleden wilde ik wel geleidelijnen krijgen. Die hebben we bij de gemeente aangevraagd. Het heeft wel anderhalf jaar geduurd, maar nu liggen ze er. Verder zijn we rolstoelvriendelijk. Er is een oprijlaan en we zijn bezig de kantine helemaal toegankelijk te maken. Bij de entree ligt nog een drempel van 2 à 3 centimeter. Volgend jaar krijgt de kantine een gehele facelift. We hebben bij de gemeente subsidie aangevraagd om dan ook de deuren rolstoelvriendelijk te maken. Er is dus goed aandacht voor.”

Aftrap

Op maandagochtend 3 oktober zal de aftrap van de Week van de Toegankelijkheid 2022 bij Haag Atletiek plaatsvinden. Sporters van Running Blind en ervaringsdeskundigen gaan dan in gesprek over het belang van sociale toegankelijkheid: wat is er nodig om je welkom te voelen?

Lees meer over de Week van de Toegankelijkheid op deze website

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: