Direct door naar content
“Vertel jezelf dat je gáat sporten en niet dat je móet” afbeelding nieuwsbericht

“Vertel jezelf dat je gáat sporten en niet dat je móet”

07 oktober 2022

Inge Vaarties heeft op jonge leeftijd een kleine hersenbloeding gehad, waardoor haar fijne motoriek in haar linker lichaamshelft minder goed werkt. Ze loopt daardoor net iets anders dan anderen en ze laat, als ze niet oplet, sneller iets uit haar linkerhand vallen. Door fitness bij een leuke sportschool in Breda werkt ze aan haar motoriek en spierkracht. En daar heeft ze in het dagelijks leven ook veel aan.

De krachtoefeningen die Inge bij Breda Strenght & Conditioning doet zijn voor haar extra intensief. “Het is één grote uitdaging. Als ik een kettlebell vasthoud, moet ik me concentreren om ervoor te zorgen dat mijn hand die niet loslaat. Bij de deadlift heeft mijn linkerbeen de neiging om naar binnen te klappen. Ik doe dus extra spieroefeningen zodat ik toch stevig kan staan.” Inge gaat die uitdagingen allemaal aan, maar bewaakt daarbij ook haar grenzen. “Ik vind het soms vervelend dat ik moet stoppen met een oefening vanwege mijn beperking, maar ik ben ook heel blij met wat ik allemaal al wel kan en heb bereikt hiermee.”

Aandacht voor iedereen

Het sporten doet Inge al van kleins af aan. Ze deed als jong meisje aan badminton en aan paardrijden en later was fitness haar favoriet. Inge:  “Met sporten onderhoud ik mijn spieren beter en hierdoor kan ik in de dagelijkse dingen makkelijker doen.” Ze kwam vier jaar terug uiteindelijk via een tip terecht bij Breda Strength & Conditioning en daar voelt ze zich nog steeds helemaal op haar plek.

Meer spierkracht

Ze vindt het vooral prettig dat in de kleine groepslessen iedereen voldoende aandacht krijgt. “Mijn instructeur weet precies waar ik op moet letten en heeft alternatieve oefeningen als dat nodig is. Ook kan ik het zelf makkelijk aangeven als iets niet gaat. Omdat de groep niet groot is, heeft de instructeur tijd om te helpen.” Ze merkt ook buiten de sportschool een groot effect. “Dagelijkse dingen gaan makkelijker: een zware boodschappentas sjouwen of mijn kind op mijn arm nemen.”

Luister naar je eigen gevoel

Inge gelooft dat er altijd wel een sport is die bij je past. Ook al heb je een beperking. “Ik krijg er de kriebels van als iemand zegt: ‘Ik hou niet van sport.’ Er is zóveel, er is altijd wel iets te vinden dat bij je past.” Ze begrijpt wel dat een beperking de drempel kan vergroten. “Je kunt je er onzeker door voelen. Het gevoel hebben dat mensen naar je kijken vanwege je beperking. Ik zou anderen adviseren om klein te beginnen, in een omgeving waar ze zich prettig voelen. Misschien in de sportzaal bij je fysiotherapeut. En bouw het dan verder uit. Luister vooral naar je eigen gevoel en vertel jezelf dat je gáat sporten en niet dat je móet sporten.”

Lees het hele interview met Inge Vaarties in dit artikel van Uniek Sporten West Brabant. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: