Direct door naar content
Twikkie: tikkertje met een visuele beperking! afbeelding nieuwsbericht

Twikkie: tikkertje met een visuele beperking!

14 oktober 2022

Tikkertje spelen als je niets of weinig kunt zien? Dat lijkt onmogelijk, want hoe weet je waar je vriendjes zijn die je moet tikken? Een nieuw bewegingsspel van spelontwikklaar Picoo brengt hier verandering in. Het spel Twikkie is namelijk speciaal ontwikkeld voor kinderen met een met een visuele beperking. Het mooiste is nog dat je bij dit team samen met kinderen zonder beperking speelt!

Bij de ontwikkeling van dit spel heeft Picoo samengewerkt met Bartiméus, een expertise- en zorgorganisatie voor mensen met een visuele beperking. Samen willen zij  actief (buiten)spelen mogelijk maken voor kinderen met een visuele beperking. Het nieuwe Picoo-spel Twikkie is ook bedoeld om samen met kinderen zonder beperking te kunnen doen. Tijdens Twikkie speel je namelijk tikkertje in tweetallen. Dubbel zo goed opletten dus dat niet alleen jij niet getikt wordt, maar ook je teammaatje niet. Door slechtziende en ziende kinderen samen in een team te zetten, kan iedereen samen rondrennen.

Nul angst voor de muur

Rosa van Doormaal test voor Bartiméus deze nieuwe Picoo-spellen: “Ik was verbijsterd, in positieve zin. Een blind jongetje rende op volle vaart door een gymzaal. Nul angst voor een plotseling opdoemende muur. Ongelooflijk.” Bedenker en maker Iris Soute legt uit: “De spellen van Picoo zijn ontwikkeld om kinderen in beweging te krijgen en blijken heel geschikt om kinderen met en zonder beperkingen samen te laten spelen. Picoo is een slimme combinatie van gamen en ‘ouderwets’ buitenspelen. Een game waarbij kinderen rennen, stilstaan en op elkaar reageren. Bewegingsspellen zijn voor kinderen met een visuele beperking een uitdaging. Tot je dus de Picoo-spelconsole in je hand hebt."

Inclusief spelen

Rosa ziet in Twikkie een speelse manier om de lichamelijke en motorische ontwikkeling van kinderen te stimuleren. “En vergeet ook de sociale vaardigheden niet: met elkaar bezig zijn, winnen en verliezen. Picoo is daarmee letterlijk en figuurlijk een flinke stap voorwaarts naar inclusief spelen: kinderen met grote verschillen die samen tóch lekker bezig kunnen zijn. Van de kinderen met een visuele beperking bezoekt tenslotte zo’n tachtig procent het reguliere onderwijs. Ook voor kinderen met bijvoorbeeld autisme zijn de spellen een uitkomst. Zij hebben soms moeite met spel, omdat ze spanning krijgen van al dan niet rekbare spelregels. Of ze houden niet van aanraken. Door de sensor is er veel minder discussie en aanraken hoeft niet.”

In dit filmpje is Twikkie in actie te zien en te horen:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: