Direct door naar content
Bijna blinde man kan weer zien door slimme bril afbeelding nieuwsbericht

Bijna blinde man kan weer zien door slimme bril

21 oktober 2022

In het Oogziekenhuis in Rotterdam hebben artsen onlangs een bijzondere operatie succesvol uitgevoerd bij een bijna blinde man. Dankzij nieuwe technologie met een geïmplanteerde chip en een speciale bril kan de man weer zien. Hij is de eerste patiënt in Nederland die op deze manier aan zijn netvliesaandoenig is geholpen. De artsen hopen dat hij straks na veel oefenen weer woorden en letters kan herkennen.

De operatie die in Rotterdam is uitgevoerd valt onder een groot internationaal onderzoek. De nieuwe revolutionaire technologie is specicaal bedoeld voor mensen met de netvliesaandoening droge Leeftijdsgebonden Maculadegeneratie, waardoor het gezichtsscherpte steeds minder wordt.

Bril met camaraatje

Bij deze nieuwe methode wordt een chip in het oog geplaatst om zo de functie van het netvlies om lichtgevoeligheid te herkennen over te nemen. Een ander belangrijk onderdeel is een speciaal aangemeten bril met een klein cameraatje voorop. De beelden van de omgeving worden vervolgens naar de chip doorgestuurd naar de nog werkende oogzenuwen.

Intensieve begeleiding

De patiënt gaf in een korte reactie aan dat hij door deze operatie hoopt weer zonder hulp zijn mobiel te kunnen bedienen, te kunnen pinnen en in winkels de etiketten van producten weer te kunnen lezen. Daar zal nog veel oefenen met de nieuwe bril voor nodig zijn, legt

Caroline Kuip, research-orthoptist uit: “De patiënt wordt komende weken door ons in het Rotterdams Oogheelkundig Instituut (ROI) begeleid om zijn bril optimaal te gebruiken. Het is indrukwekkend om te zien dat hij met zijn ‘bionische oog’ centraal weer licht kan waarnemen. Na intensieve training bij ons hopen wij dat hij letters en woorden kan herkennen en zijn mobiel kan bedienen. Voor een slechtziende patiënt zoals hij is dit enorm belangrijk voor zijn zelfstandigheid en het verbetert de kwaliteit van zijn leven flink.”

Bron: AD.nl en Oogziekenhuis Rotterdam

Foto: Oogziekenhuis Rotterdam

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: