Direct door naar content
Dit zijn leuke sporten als je CP hebt afbeelding nieuwsbericht

Dit zijn leuke sporten als je CP hebt

26 oktober 2022

Als je Cerebrale Parese hebt dan kan het dat je moeite hebt met bewegen. Lopen gaat bijvoorbeeld moeilijker of je kunt last hebben van spasmen, maar dat betekent nog niet dat sport en bewegen voor jou helemaal onmogelijk is. Je kunt veel meer dan je misschien zou denken! Voor jou bestaan namelijk veel leuke aangepaste sportmogelijkheden. Die zetten we hier even voor jou op een rijtje.

Cerebrale Parese is een verzamelnaam voor verschillende vormen van hersenbeschadiging bij de geboorte. CP komt in verschillende vormen voor waardoor de klachten ook kunnen van minder goed kunnen bewegen tot problemen met eten en praten. De mogelijkheden die je hebt om te kunnen sporten verschillen daardoor natuurlijk ook per persoon. Tussen deze tips van leuke sporten die je kunt doen met CP zit vast ook iets wat bij jou past.

CP-Voetbal

Dit lijstje moeten we natuurlijk beginnen met CP-voetbal, want deze sport is speciaal voor jou bedacht! Bij deze vorm van voetbal speel je in een team van zeven spelers: zes veldspelers en één doelman of vrouw. Het wordt daarom internationaal ook wel 'seven-a-side-football' genoemd. Bij wedstrijden worden spelers ingedeeld in bepaalde klassen, die iets zeggen over de zwaarte van jouw beperking. In Nederland hebben we nog geen competitie CP-voetbal, maar er is wel een Nederlands CP-voetbalelftal dat internationale wedstrijden speelt.

Framerunning

Onder kinderen en volwassenen met CP is framerunning erg populair. Deze loopfiets met drie wielen en een borststeun geeft je namelijk de mogelijkheid om met ondersteuning over een atletiekbaan of op straat te lopen of te rennen. Als je in het dagelijks leven een rollator of rolstoel gebruikt kun je je voorstellen wat een vrijheid dat geeft!

Lees meer over framerunning.

Framevoetbal

Framevoetbal is een kruising tussen framerunnen en voetbal. Net als bij framerunnen gebruiken kinderen een looprek om zich vooruit te bewegen. Bij Framevoetbal gaat het alleen niet om zo snel mogelijk, want je moet ook nog een bal spelen. Als je goed kijkt zie je dat de spelertjes andersom met hun looprek lopen. Dat is ook praktisch, want anders schoppen ze steeds tegen het frame van hun rollator of looprek aan. Zo heb je alle vrijheid om de bal een eind weg te schoppen.

Lees meer over framevoetbal.

Boccia

Boccia is een ideaal mikspel voor iedereen met een motorische beperking, zoals CP. Deze balsport lijkt een beetje op petanque en jeu de boules, maar het is toch net even anders. Bij boccia heb je een witte bal en zes rode en zes blauwe ballen. Het spel begint met de witte bal die het veld in wordt gegooid. Dit wordt ook wel de doelbal genoemd, want het doel van het spel is om met de rode of blauwe ballen zo dicht mogelijk bij die witte bal uit te komen. Nadat iedere speler zijn rode of blauwe ballen heeft gegooid wordt een volgende ronde gespeeld tot meestal vier rondes in totaal zijn gespeeld.

Lees meer over boccia.

Zitvolleybal

Zitvolleybal is ook een goede mogelijkheid als je vooral beperkt bent aan je benen. Bij deze vorm van volleybal speel je namelijk zoals de naam al doet vermoeden zittend. Je kunt daarbij ook het beste uit jezelf halen, want je gebruikt vooral je armen! Het net wordt trouwens verlaagd bij zitvolleybal dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je bal niet naar de andere kant van het veld krijgt.

Lees meer over zitvolleybal.

Ben je op zoek naar nog meer sportmogelijkheden met jouw beperking? Kijk dan in de Sportzoeker!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: