Direct door naar content
Op haar paard voelt Tessa zich niet beperkt afbeelding nieuwsbericht

Op haar paard voelt Tessa zich niet beperkt

27 oktober 2022

Paardrijden is een populaire sport onder mensen met allerlei beperkingen. Dat is niet vreemd, want het rijden op een paard is leuk en brengt voor jou ook nog eens zowel lichamelijke als mentale voordelen mee. Door de bijzondere band met een paard ervaren ruiters een groot gevoel van vrijheid. Dat werkt zo ook als een therapie. Stichting Parapaard zet zich in om aangepast en therapeutisch paardrijden voor iedereen mogelijk te maken.

Voor Tessa Dinnessen (18) is paardrijden ook een vorm van therapie, ook al voelt dat voor haar totaal niet zo. “Als ik rijd, voel ik me niet beperkt. Ik ben net zo vrij als iedereen en werk eraan om mijn rijden te verbeteren.” Tessa heeft cerebrale parese, waardoor ze spastisch is en stijve spieren heeft. Het soepel houden van haar lichaam is praktisch een dagtaak.

Soepelheid verbeteren

In paardrijden vond ze twaalf jaar gelden op advies van artsen een sport waarmee ze die soepelheid van haar spieren kan onderhouden. Ze gaat nu wekelijks naar Stichting CAP in Nijmegen om te genieten van haar rondjes op haar paard Chanel. “Ik rijd altijd op haar, want ik heb een paard nodig dat niet te breed is en makkelijke gangen heeft. Mijn benen trekken namelijk naar elkaar, ik heb even tijd nodig om goed over het zadel te zakken. Een breed paard zou niet gaan. Met Chanel heb ik echt een klik. Zij is al wat ouder en kent alles al.”

Samen iets bereiken

Tessa rijdt inmiddels zonder begeleider en heeft ook al aan wat wedstrijden meegedaan. Ze ging ook naar een talentendag voor pararuiters, want ze droomt ervan om naar de Paralympische Spelen te gaan. Behalve dromen zorgt het paardrijden bij Tessa vooral voor grote lichamelijke verbeteringen. “Als kind had ik een kromming in mijn rug, een scoliose van wel 23 procent. Ik weet niet of het alleen door het rijden komt, maar bij de laatste controle was het nog maar één procent. En als ik afstap zijn mijn benen echt veel soepeler. Bovendien voel ik me dan geweldig. Het is heerlijk om samen met een paard iets te bereiken.”

Benieuwd naar meer ervaringen van ruiters met een beperking? Lees dan hier de persoonlijke verhalen van Mirre, Michaëla, Michel over de heilzame werking van paardensport op hun beperking.

Bron: Paard&Sport

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: