Direct door naar content
“Ze denkt niet na, gaat staan en pats boem” afbeelding nieuwsbericht

“Ze denkt niet na, gaat staan en pats boem”

27 oktober 2022

Voetbal en hockey zijn niet de favoriete sporten van Lotte Janssen (20), die het syndroom van Down heeft. Dan gaat ze aan de kant zitten en is ze stil. Liever een individuele sport. Sinds 2016 speelt ze golf en dat gaat hartstikke goed. Volgend jaar gaat ze zelfs naar de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn om Nederland te vertegenwoordigen. Maar het allermooiste vindt ze de tosti’s en het appelgebak na een rondje negen holes op zondagochtend. Haar vader Ronny vertelt.

“In 2016 kwam Lotte voor het eerst in aanraking met golf. Dat was op het Olympic Festival in Scheveningen. Ronny: De Nederlandse Golf Federatie stond er met een stand van Golf Raak! Om de jeugd te enthousiasmeren voor golf. We waren er toch en dus sloeg Lotte een paar ballen. Dat ging best goed. Verder ging het niet. Tot we een uitnodiging kregen van Golf Raak! voor een clinic. Daar kwam ik de voorzitter van de golfbond tegen. Hij wist een pro die met verstandelijk gehandicapten werkte. Zo is het balletje gaan rollen.”

Tosti’s en appelgebak

Nu spelen ze elke zondagochtend bij Golf & Countryclub Liemeer, dat heel toegankelijk is voor mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking. Ronny: “We spelen meestal met twee andere kinderen met een verstandelijke beperking en met hun ouders. We gaan in twee flights van vier de baan op en lopen negen holes. Het is altijd hartstikke gezellig. Vooral erna. Dan zitten ze op het terras of in het clubhuis lekker te genieten van een tosti of een appelgebakje. Daar kijken ze echt naar uit.”

Glimlach

Ronny vindt het leuk om de ontwikkeling te zien die zijn dochter meemaakt. “Ze heeft nu door dat als ze een put van drie meter heeft gemaakt, ze het goed gedaan heeft. Dan zie je een glimlach op haar gezicht verschijnen en roept ze ‘YES!’ Daar geniet ik van. En wat ik mooi vind, is dat ze alle ballen wegslaat, en altijd kaarsrecht. Ze denkt niet na, gaat staan en pats boem. Als ik naar mezelf kijk, ik sla geen bal recht weg. Ik denk te veel na. Daar moet die bal heen, dus als ik nu een beetje meer naar links … en dan gaat het fout.”

Special Olympics Nederland

De Olympische Spelen zitten er voor Ronny niet meer in. Maar wel voor zijn dochter, die is ingeloot voor de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn. Ronny: “Dat is fantastisch. Het is het grootste sportevenement in de wereld voor mensen met een verstandelijke beperking. Er komen 7.000 sporters uit 190 landen. Laatst heeft ze een weekend gehad in Baarn om kennis te maken met de andere sporters die er vanuit Nederland heen gaan. Dat vond ze leuk. Langzaam begint het tot haar door te dringen.”

Nu jij ook

En dan heeft Ronny nog een verrassende mededeling. “Het leuke is dat ik door mijn dochter ben gaan golfen. Meestal is het andersom maar toen ik bij een les van Lotte stond te kijken, kreeg ik van de pro een club in mijn handen. ‘En nu ga jij ook een balletje slaan!’ Dat heeft goed uitgepakt. Ik vind het een fijne sport en beleef er veel plezier aan. Het zou mooi zijn als door dit verhaal nog meer mensen met een verstandelijk beperking gaan golfen. Bij Liemeer, waar ik in de G-commissie zit, ben je van harte welkom.”

Ben je naar aanleiding van dit verhaal enthousiast geworden om zelf te gaan golfen? Neem dan eens een kijkje in de Sportzoeker voor een club bij jou in de buurt. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: