Direct door naar content
“Gaan ze mij een fiets geven dan?” afbeelding nieuwsbericht

“Gaan ze mij een fiets geven dan?”

18 november 2022

In 2001 kreeg Brenda Brenninkmeijer de diagnose MS. Bij de pakken neerzetten deed ze allerminst. Ze fietste, zwom en roeide veel, tot ze corona kreeg. Daarna ging het snel achteruit en werd ze ernstig in haar mobiliteit beperkt. Dat veranderde toen ze met de steun van Uniek Sporten Hulpmiddelen een driewielfiets kon financieren. Het leven en het genieten kwam weer op gang.

“De laatste tien jaar ging de mobiliteit in mijn benen steeds verder achteruit. Lopen kan ik alleen nog met een stok of een rollator, en dan hooguit 100 meter. En fietsen werd een beetje gevaarlijk. Op- en afstappen was heel lastig. Na de coronabesmetting die ik begin dit jaar had opgelopen, ging dat niet meer. Toen ging ik van een beetje mobiel naar helemaal niet meer mobiel. Ik kon niets meer. Ik was aan huis gekluisterd en kon nergens zelfstandig naartoe. Dat was vervelend. Ik wil niet afhankelijk zijn van anderen.”

Conditie

Het was vooral het fietsen, of het niet meer kunnen fietsen, dat Brenda beperkte in haar vrijheid. “Met de fiets kwam ik overal. Boodschappen doen, tochtjes maken, naar vriendinnen en natuurlijk naar zwemmen en roeien. Ik wil graag in conditie blijven. Ik zwem twee tot drie keer in de week. Niet in het zwembad maar in de Rotte, in open water, en het hele jaar door. We zwemmen één minuut per graad. Als het water twaalf graden is, zwemmen we twaalf minuten. Het is superlekker en hartstikke goed voor je.”

Lyrisch

Naast het zwemmen roeit Brenda een of twee keer in de week. Van roeien wordt ze lyrisch. “Ja, dat is echt fantastisch. Ik kan niet anders zeggen. Wat er mooi aan is? Ahh, die lijst is heel lang. De cadans in de boot, de gelijkheid met je andere roeimaatjes, de techniek waar je op kunt letten, de natuur om je heen, de gesprekken in de boot. We hebben het over het leven en over onze kinderen. Of we niet te streng zijn. Wat fijn is voor mij, als mijn benen stijf zijn en het gaat niet dan kunnen we wisselen van positie. Dan ga ik gewoon sturen.”

Driewielfiets

Toen Brenda niet meer op een fiets met twee wielen kon, moest er wat anders komen. Een fiets met drie wielen. “Van een driewieler kan ik niet vallen. Dat scheelt de wereld. Op internet kwam ik in contact met Senzup. Zij verkopen driewielfietsen en vertelden me dat ik daar via Uniek Sporten Hulpmiddelen wellicht financiering voor kon regelen. ‘He? Gaan ze mij een fiets geven dan?’ Dat is wat ik dacht. Ik kon het niet geloven maar daar komt het wel op neer. Je moet een kleine eigen bijdrage betalen en met de rest helpt Uniek Sporten je.”

Genieten

Nog dezelfde avond mailde ze de aanvraag voor een driewielfiets naar Uniek Sporten Hulpmiddelen. Niet veel later had ze er een. “Ik mocht een offerte bij Senzup aanvragen, een bedrijf dat driewielfietsen verkoopt, en die werd goedgekeurd. Ik ben zo dankbaar. Mijn leven is weer op gang gekomen. Ik sport nu aan alle kanten door Uniek Sporten. Ik zwem en ik roei weer en ik ga er heen op de fiets. Of ik maak een tochtje langs De Rotte naar Oud Verlaat. Dat is zo mooi, dat is genieten. En tegelijkertijd blijf ik lekker in conditie.”

Wil jij net als Brenda ook een eigen sporthulpmiddel? Uniek Sporten Hulpmiddelen kan je hierbij helpen! Neem een kijkje op de website voor meer informatie: www.unieksporten.nl/hulpmiddelen.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: