Direct door naar content
Sport van de Week: boksen afbeelding nieuwsbericht

Sport van de Week: boksen

25 november 2022

Met een beperking of chronische aandoening kan veel meer dan je denkt! We lichten elke week een sport uit die je kunt doen. Deze week: boksen!

Dacht jij dat boksen geen geschikte sport is als je een beperking hebt? Dan heb je het mis. Kijk dan eerst maar eens naar dit filmpje van Fightclub Thailand. Bij deze vechtsportorganisatie vinden ze dat iedereen moet kunnen boksen, dus ook mensen in een rolstoel. En dat gaat er niet zachtjes aan toe! Bij een wheelchair clash nemen twee rolstoelboksers het tegen elkaar op, waarbij een ‘tegenhouder’ de stoel in bedwang houdt voor de klappen. Bekijk hier het filmpje.

Nu niet gelijk afhaken door deze heftige beelden, want bij boksen hoef je zeker niet gelijk aan wedstrijden te denken. Bij deze tactische vechtsport komt ook veel meer kijken dan alleen rake klappen uitdelen. De coördinatie tussen je handen, voeten en ogen zijn namelijk erg belangrijk bij boksen.

Frustraties eruit boksen

Of je nu een tegenstander of een bokszak een stoot geeft: de energie die je in die klap kwijt kunt is natuurlijk heerlijk. En dat geeft ook weer nieuwe energie door de adrenaline die vrijkomt. Daarmee kan boksen een hele goede uitlaatklep zijn. Zeker als je door je je beperking veel frustraties ervaart kan het lekker zijn dat allemaal even van je af te meppen.

Aangepaste sportscholen

In Nederland heb je al op verschillende plekken aangepaste boksscholen waar je voor allerlei beperkingen specifieke begeleiding kunt krijgen. Als je in een rolstoel zit kun je bijvoorbeeld zittend voor een bokszak stoten. Ook met CP kun je met boksen aan je spierkracht werken. En zelfs als je een visuele beperking is boksen een optie. In aangepaste boksscholen werken ze dan voor jou namelijk met felgekleurde bokszakken en looplijnen voor je positie.

Beste medicijn

Bokser Muharrem Klinaku heeft een paar jaar geleden het boksen in zijn woonplaats Tilburg ontdekt. Na iedere training voelt hij weer de voordelen van deze sport. “Ik train heel hard en daarna ben ik heel erg rustig in mijn hoofd. Voor een gehandicapte man met twee beenprotheses is het beste medicijn dus gewoon boksen. Echt waar!”

Goed gevoel

Het bijzondere verhaal van Muharrem laat ook zie dat je door boksen zowel lichamelijk als mentaal sterker wordt. “Ik heb eigenlijk altijd veel pijn in mijn lichaam, maar die anderhalf uur dat ik aan het boksen ben voel ik geen pijn. En dat is een goed gevoel”, zegt hij in dit interview.

Als je de smaak te pakken hebt kun je altijd nog aan wedstrijden gaan denken. Zeker op het gebied van rolstoelboksen zijn de laatste tijd in Nederland steeds meer ontwikkelingen dus wie weet sta jij ook een keer in de ring!

Wil je meer weten over boksen? Ga dan naar deze pagina voor alle informatie en een club of boksschool bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: