Direct door naar content
Fiona heeft de zwarte band in taekwondo! afbeelding nieuwsbericht

Fiona heeft de zwarte band in taekwondo!

30 november 2022

Heb jij wel eens aan de sport taekwondo gedacht? De 21-jarige Fiona laat zien dat je deze vechtsport ook met een licht verstandelijke beperking kunt doen. Ze traint zowel in een reguliere als een aangepaste groep en dat heeft haar al ver gebracht: Fiona deed mee aan het WK en heeft als eerste ‘special needs’ taekwondoka met de zwarte band!

Fiona kwam ongeveer tien jaar geleden via school op het idee om met taekwondo te beginnen. Met een sportpas kon ze namelijk verschillende sporten uitproberen en zo ging zij met haar zusje eens kijken bij de Chung Do Kwam school. Fiona was gelijk enthousiast, en vooral over de sfeer tijdens de lessen van Meester David Chung, vertelt ze aan Linda Meiden.

Bij die leraar begon ze gewoon in een groep met sporters zonder beperking. Een paar jaar later begon Meester David de Stichting Special Needs Nederland en ging hij ook speciale aangepaste taekwondolessen geven voor iedereen met een beperking. “Ik zag dit als een kans om extra te kunnen trainen bij dezelfde meester en heb deze kans gelijk gepakt.”

Aangepaste en reguliere lessen

Die aangepaste lessen zijn zo ingericht dat iedereen op zijn of haar manier mee kan doen. “Heel fijn, omdat mijn grootste uitdaging het onthouden van behandelde stof is. Het duurt bij mij iets langer voordat ik oefeningen onder de knie heb. Daarom blijf ik veel oefenen en herhalen.”

De reguliere lessen zijn voor Fiona trouwens ook nog altijd goed te doen, zeker omdat ze al op jonge leeftijd met taekwondo is begonnen. “Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met mijn beperking. Iedereen is vriendelijk en gaat respectvol met elkaar om. Ik kan daar gewoon mezelf zijn.”

WK en zwarte band

Fiona houdt het niet alleen bij trainen en oefenen, want ze doet ook graag wedstrijden. In 2019 deed ze mee met het WK in Nieuw-Zeeland. Ze ging daar met twee keer goud en twee keer brons naar huis. Het team behaalde in totaal 27 medailles.

Dit jaar behaalde ze opnieuw een grootse prestatie: de zwarte band. “Dat voelde echt als een kroon op mijn harde werk. Het is iets waar je van droomt en naartoe werkt als je een sport als taekwondo beoefent.” Bij het examen moest ze onder andere een steen doormidden trappen. “Dat is een grote mijlpaal die ik niet zomaar zal vergeten. Maar dat ik de zwarte band heb behaald betekent niet dat dit mijn eindpunt is, ik ga gewoon door met het beoefenen van de sport.”

Ben jij ook benieuwd naar jouw mogelijkheden in de sport taekwondo? Kijk dan op deze pagina voor alle informatie en een club bij jou in de buurt.

Foto: Facebook Special Needs Nederland

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: