Direct door naar content
Sport van de week: Goalball! afbeelding nieuwsbericht

Sport van de week: Goalball!

25 april 2023

Met een beperking of chronische aandoening kan veel meer dan je denkt! We lichten elke week een sport uit die je kunt doen. Deze week: goalball!

Goalball is zo’n sport waar je misschien niet zo vaak over hoort. Toch kun je deze sport wel goed horen, want bij deze teamsport komt het aan op goed luisteren naar de bal met belletjes. Deze sport is bedacht voor sporters met een visuele beperking, maar het is zeker niet zo dat je blind of slechtziend moet te zijn om mee te kunnen doen. Doordat iedereen een geblindeerde skibril draagt, is iedereen gelijk bij deze sport. Of je nu veel of weinig ziet maakt dus niet uit. Je kunt Goalball dus ook met iedereen spelen.

Breed doel

Je speelt goalball in een zaal op een veld van 18 bij 9 meter breed. Het belangrijkste op dit veld is het doel, dat ook 9 meter breed is. Met je twee teamgenoten verdedig je dat brede doel en probeer je de bal in het doel aan de overkant te krijgen. Concentratie is daarbij erg belangrijk, want je moet goed luisteren naar de bal.

Tactisch spelletje

Het is ook echt een tactisch spelletje omdat je met je teamgenoten moet blijven communiceren om te weten waar ze zich bevinden. Daar moet je ook handige trucjes in vinden, want als je te veel praat hoor je de bal niet. En je moet ook op de tegenstander letten. Door goed te luisteren kun je al horen uit welke hoek de bal gaat komen.

De ervaring van Celeste

De slechtziende Celeste Troost ontdekte een paar jaar terug goalball als haar sport. Ze vertelde in dit interview dat ze het in het begin niet had verwacht dat ze het lang zou blijven doen. “Voor ik er heen ging weigerde ik eigenlijk al gehandicaptensport te gaan doen want ik was een eigenwijze puber die gewoon wilde meedoen met het gewone leven. Ik heb de sport heel lang niks gevonden, want ik kon ook nog niet zoveel. Het was meer zitten op de grond en een balletje rollen. Het heeft een hele tijd geduurd voor ik de sport leerde kennen en ik doorkreeg dat het meer was dan een bal rollen.”

Sociale aspect

Nu vele jaren verder heeft ze ontdekt dat de sport haar een groot van vrijheid heeft gegeven en ze is er ook zelfstandiger door geworden. Het mooiste van de sport vindt ze het sociale aspect. “Ziende mensen kunnen ook goalball spelen, daardoor heb je ook contact met mensen zonder beperking.” Het is daardoor volgens haar ook echt een unieke sport. “Je moet het gewoon een keer proberen om te weten wat het is!”

Wil jij net als Celeste goalball eens proberen? Kijk dan op de pagina over goalball en vind een club bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: