Direct door naar content
Hanna laat zien: met oogziekte kun je ook reizen afbeelding nieuwsbericht

Hanna laat zien: met oogziekte kun je ook reizen

20 januari 2023

Hanna Nijenhuis (26) had zoals zoveel twintigers altijd het plan om tussen haar bachelor en master een verre reis te maken. Dat plan zag zij vijf jaar geleden in het water vallen toen bij haar de ziekte van Leber werd geconstateerd. Door deze genetische oogaandoening ziet zij geen details. Toch is zij later evengoed met een studie begonnen en ze zit nu midden in haar gedroomde wereldreis. Het Great Barrier Reef was fantastisch, vertelt ze aan RTL Nieuws.

Door haar oogziekte had Hanna binnen drie maanden een blinde vlek in haar ogen. Ze heeft op straat geen geleidestok nodig, maar ze niet genoeg details om auto te kunnen rijden. Ook lezen gaat niet meer. Het accepteren van die beperking kostte haar begrijpelijk veel moeite. Het kantelpunt kwam tijdens de revalidatie waar ze een leeftijdsgenote sprak die precies tegen dezelfde problemen aanliep. Ze pakte daarna haar studie weer op.

Niet meer wachten

Toen ze merkte dat het studeren weer ging, zocht ze ook voor haar gedroomde wereldreis inspiratie. En die vond ze snel: "Ik googelde 'Blind people traveling alone' en zag een video van iemand die blind was en slechthorend en de halve wereld over reisde. Het gaf me genoeg zelfvertrouwen. Ik wilde niet meer langer wachten”, vertelt ze aan RTLNieuws.nl.

Vrienden maken

Ze boekte vervolgens een ticket naar Australië en bereidde zichzelf op het ergste voor. Vrienden maken, wat voor veel backpackers easy gaat, zou voor Hanna al een uitdaging worden. “Als iemand naar me zwaait of glimlacht, zie ik dat niet. Ik herken nieuwe mensen niet en kan dus ook niet zeggen: 'Hé, zag ik jou gisteren niet op het strand?’” Als alles nou echt heel erg zou tegenvallen kon ze altijd nog twee maanden op het strand liggen met een paar audioboeken.

Kangoeroee knuffelen

Maar het viel niet tegen. Ze is nog steeds in Australië en het is fantastisch. Dankzij vele behulpzame Australiërs en andere mede-reizigers die ze ontmoet heeft ze al veel gezien en meegemaakt. Ze knuffelde bijvoorbeeld een kangoeroe en ze dook zelfs naar het Great Barrier Reef. Aan de hand van een duikisntrictrice ging ze het water in. "Drie minuten was ik doodsbang, daarna genoot ik. Het lukte en ik leefde nog! Mijn angst ebde weg, het was heel gaaf om onder water te zijn."

Vette dingen doen

Ondertussen is Hanna met haar vriend in Nieuw-Zeeland, waar ze daarna heengaat ligt nog open. Ze wil in ieder geval nog wel even blijven rondreizen. “Niet alleen voor mezelf, ook om aan de rest van de wereld te laten zien dat mensen met een beperking ook heel vette dingen doen."

Bron: RTL Nieuws.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: