Direct door naar content
Deze tips helpen om je slaap te verbeteren afbeelding nieuwsbericht

Deze tips helpen om je slaap te verbeteren

20 januari 2023

Heb jij de laatste tijd problemen met slapen? Of ben je juist overdag sneller moe en gaap je veel? Tijdens de donkere wintermaanden is het extra belangrijk om genoeg energie te houden of fit te blijven. Een goede nachtrust is daar de basis voor. We geven je daarom vijf tips om je slaap te verbeteren.

Goed slapen is belangrijk voor het optimaal laten herstel van je lichaam. Terwijl jij lekker ligt te snurken gebeurt namelijk van alles in jouw lijf. Zo worden afvalstoffen in onder andere je spieren opgeruimd en zijn je darmen flink bezig met je spijsvertering. Je brein kan na een dag vol prikkels ook even uitschakelen en tot rust komen. Door al die processen snap je dat goed slapen ook een effect heeft op hoe je je de volgende dag voelt. Deze tips voor een goede nachtrust zijn dus uiteindelijk ook voor overdag:

1. Meet je slaap

Ben je benieuwd of je voldoende slaapt? Met een app of sporthorloge kun je dat eenvoudig meten en zo ook zien of je daar wat aan moet doen. Dan kun je de effecten van de onderstaande tips ook volgen. Sla ook niet door met dit soort apps, want als je teveel bezig bent met hoeveel je uur

2. Help je biologische klok

Licht heeft een grote invloed op je bioritme en daarmee ook op je nachtrust. Zorg daarom dat je ’s avonds de lichten wat dimt voor je gaat slapen en laat genoeg licht binnenkomen zodra je wakker bent. Overdag een halfuur naar buiten gaan heeft ook een positief effect op je nachtrust.

3. Sport niet te laat in de avond

Sport heeft een gunstig effect op hoe je slaap, maar het is beter niet al te laat nog te sporten. Als je namelijk vrij kort na het sporten in bed duikt, heb je kans dat je nog ‘aan’ staat van de adrenaline en de inspanning. Dat is voor iedereen weer anders. Het kan ook dat je juist lekker rozig indommelt.

4. Een slaapritueel

Als je moeite hebt met slapen is het zeker de moeite waard om naar een vast slaapritueel te werken. Dat doe wonderen! Ga dus elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed en zet de wekker ook op dezelfde tijd. Voor je gaat slapen moet je even iets bedenken waardoor jij langzaam kunt afbouwen. Dan weet je brein dat het in de slaapstand moet.

5. Zorg voor ontspanning

Een belangrijk onderdeel van dat vaste slaapritueel is ontspanning. Dat kan van alles zijn waar jij rustig van wordt: een boek lezen, wat yoga of ontspanningsoefeningen, een beetje tv of muziek of een podcast luisteren. Dicht op een computerscherm zitten is in ieder geval niet aan te raden. Het is namelijk ook belangrijk dat je ogen rust krijgen voor je gaat slapen.  

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: