Direct door naar content
“Bewegen is belangrijk, ook met een spierziekte” afbeelding nieuwsbericht

“Bewegen is belangrijk, ook met een spierziekte”

09 februari 2023

Nieke (9) is helemaal gek van paarden. Door haar spierziekte is paardrijden niet zo vanzelfsprekend, maar ze heeft een manier gevonden om haar passie te kunnen blijven doen. Ze droomt van een eigen paard. Dat je ook met een spierziekte dromen kunt waarmaken laat paralympisch dressuuramazone Maud de Reu zien. Tijdens een bijzondere ontmoeting kon Nieke alles vragen aan haar sportheld Maud.

De ontmoeting bij Stal Herenbrink in Lierderholthuiswerd werd georganiseerd door Spieren voor Spieren, waar Maud en Nieke allebei ambassadeur van zijn. Behalve met Maud kon Nieke ook kennismaken met Webron, het paard waarop Maud bij de Paralympische Spelen van Tokio in 2021 indruk maakte. “Het leukste aan paardrijden is dat je het echt samen doet met je paard. Webron is mijn beste vriend.” Dat was al gelijk herkenbaar voor Nieke, want haar paard Bikkel is ook haar beste vriend.

Potje energie snel op

De twee paardenliefhebbers hebben nog een ander raakvlak waar ze elkaar op vonden: Maud en Nieke hebben namelijk allebei een spierziekte. Maud heeft SMA type 3 en Nieke de erfelijke spierziekte Congenitale Myopathie. “Door mijn ziekte heb ik krachtverlies. Vooral in mijn armen en benen. Daardoor kan ik niet lang staan en lopen. Ook heb ik een minder goede balans. En mijn potje energie is snel op”, zegt Maud. Voor Nieke komt dat bekend voor. “Ik ben ook snel moe. Ik heb niet zo’n sterke nek en ik val best vaak.”

Achteruitgang tegengaan

Nieke merkt verder haar ziekte vooral met rennen, fietsen en zwemmen. “Ik kan alles wel, maar niet zo hard en niet zo lang. Dan word ik supermoe en moet ik stoppen. En ik val vaker.” Het onderhouden van haar spierkracht, onder andere met fysiotherapie, is voor Nieke extra belangrijk omdat voor haar spierziekte nog geen medicijn beschikbaar is. Maud ziet ook het belang van het onderhouden van de spieren. “Bewegen is zó belangrijk. Helemaal als je een spierziekte hebt. Door te bewegen kun je de achteruitgang van je spieren tegengaan. Maar het belangrijkste: sporten en bewegen is gewoon leuk! En het zorgt voor meer zelfvertrouwen.”

Nieke is kind-ambassadeur van Spieren voor Spieren. Wil jij ook kind-ambassadeur worden? Ga dan naar de website www.spierenvoorspieren.nl.

Bron: Radboudumc

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: