Direct door naar content
Diede grote ster op het toernooi van haar heldin afbeelding nieuwsbericht

Diede grote ster op het toernooi van haar heldin

14 februari 2023

Deze week wordt in Ahoy Rotterdam de vijftigste editie van het ABN AMRO Open gehouden. Deze jubileumeditie kent een primeur: voor het eerst de heeft organisatie ook een vrouwen-rolstoeltennistoernooi opgezet. Esther Vergeer, directeur van de rolstoeltennistoernooien bij het ABN AMRO Open, noemde het eerder al een belangrijke stap om mannen en vrouwen zo gelijke kansen te geven. Voor onze ambassadeur Diede de Groot is het ook bijzonder, want ze staat zo op het toernooi van haar grote heldin.

Bij de aankondiging van het grote nieuws dat het ABN AMRO Open nu ook een vrouwen-rolstoeltennistoernooi gaat organiseren, noemde Esther Vergeer Diede de Groot gelijk als een belangrijke reden voor dit nieuwe programmaonderdeel. “Te gek dat we haar in eigen land een podium kunnen geven. Het ABN AMRO Open neemt weer de pioniersrol op zich door mannen en vrouwen gelijke kansen te bieden. Hopelijk volgen anderen dit voorbeeld.”

Voorbeeld

De twee rolstoeltenniskampioenen kennen elkaar al langer, want ze groeiden bij elkaar in de buurt op in Woerden. In een bijzonder dubbelinterview voor Helden Magazine vertelt Diede dat ze de eerste ontmoeting met Esther zich nog goed kan herinneren. Ze was twaalf jaar oud toen de koningin van het rolstoeltennis bij een wedstrijd in Lunetten kwam kijken. “Esther deed mee bij de senioren, ik keek enorm tegen haar op. Zoals jonge voetballertjes Lionel Messi als groot voorbeeld hebben, was Esther dat voor mij. Als je held ineens langs de baan staat…”

Zenuwachtig

Esther weet het ook nog goed hoe dat eerste contact verliep. “Wij hebben samen nog een foto gemaakt na een clinic die ik gaf voor mijn foundation tijdens dat toernooi. Jij was nog een heel klein en verlegen meisje.” Diede was ook altijd zenuwachtig als ze Esther zag, maar dat werd langzaam minder naarmate ze meer met elkaar gingen samenwerken. Vanaf 2015 werd Esther de mentor van Diede en gaf ze de jonge rolstoeltennisster over van alles advies. “Ik zag al snel hoeveel talent jij had, wilde je vooral helpen met dingen naast de baan.”

Zetje in de goede richting

Diede sprak toen al uit dat ze de nummer één van de wereld wilde worden en dat ze naar de Paralympische Spelen van Rio 2016 wilde. Esther schrok in eerste instantie van die hoge ambitie, anderhalf jaar voor de Spelen. In plaats van te zeggen dat het een onhaalbaar plan was, ging Esther haar juist helpen om dat doel te bereiken. Diede: “Ik ben in die periode veel meer gaan leven voor mijn sport. Jij gaf mij dat zetje in de goede richting.” Esther: “We zijn in die tijd ook nog samen de baan opgegaan, hebben een paar keer samen getraind. En je hebt het gewoon geflikt, hè, je was erbij in Rio.”

Grote ster van ABN Amro Open

Rio werd het begin van een bijzondere carrière. Diede werd daar weliswaar vierde in het enkelspel en tweede in het dubbelspel, maar daarna vond ze snel de weg naar boven. In 2017 won ze bij Wimbledon al haar eerste Grand Slam. Ondertussen staat de teller al op 17 Grand Slam-titels en is ze geruime tijd de onverslaanbare nummer één in het vrouwenrolstoeltennis. Deze week kun je haar vanaf donderdag in actie zien als de grote ster bij het ABN AMRO Open rolstoeltennistoernooi.

Meer info bij: www.abnamro-open.nl/

Lees het hele interview met Diede en Esther in Helden Magazine. 

Foto: Diede de Groot tijdens de Wheelchair Tennis Masters 2021

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: