Direct door naar content
“Ik speel beter en geniet meer” afbeelding nieuwsbericht

“Ik speel beter en geniet meer”

28 februari 2023

Na zes jaar kon er een streep door de oude sportrolstoel van Milan Forsten. Die was af, versleten en op. En het zat te krap. Hij groeide eruit. Van zijn gemeente kreeg hij toestemming om een nieuwe basketbalrolstoel te bestellen. Toen hij dat had gedaan, bleek dat er een misverstand in het spel was. De gemeente kon het toch niet volledig financieren. Hij schakelde de hulp van Uniek Sporten Hulpmiddelen in. En nu kan hij weer lekker aan de gang. Puntjes scoren voor zijn team.

“Ik ben drie maanden te vroeg geboren. Door zuurstoftekort en hersenbloedingen heb ik een cerebrale parese opgelopen. Een houdings- en bewegingsstoornis die zich bij mij uit in gebogen knieën. Mijn gewicht drukt daarop. Dus lang kan ik niet lopen, dat hou ik fysiek niet vol. Lopen is sowieso pijnlijk. Dat zit sporten in de weg. Toch ben ik vrij sportief bezig op mijn manier. Sporten is gewoon lekker. Je bent fysiek bezig, het is goed voor lichaam en geest, je kunt je gedachten verzetten en ik kan er mijn energie in kwijt.”

Emotioneel

Hij zit op rolstoelbasketbal, gaat elke week naar de gym en deed drie keer mee aan Alpe d’HuZes, waar hij met een handbike tegen opreed. “Dat waren bijzondere en emotionele ervaringen. Bij bocht 8 branden allemaal kaarsjes. Dat komt wel binnen, helemaal als je daar ’s ochtend vroeg in het donker langskomt (je start om 05.00 uur). Er hing ook een spandoek boven de weg van een jongen die aan kanker is overleden. Hij had geen keus. Ik heb wel een keus. Toen ik het zwaar had, dacht ik daaraan. Mooi dat ik niet ga stoppen. Ik fiets door.”

Genieten

Rolstoelbasketbal is zijn favoriete sport. “Dat is hartstikke gaaf. Het is actief. Het is intens. Je rijdt continu heen en weer. En het gaat er hard en fanatiek aan toe. We nemen het serieus. Ik speel nu op het derde niveau in Nederland, in de B League. Daarboven heb je nog de A League en de Eredivisie. Ik hoef niet per se hoger te spelen. Dan moet je ook meer trainen. Daar heb ik een te sociaal leven voor. Zoals het nu gaat, geniet ik er volop van.”

Driepunter

Een keer scoorde hij een driepunter. “Normaal gesproken ga je niet voor een driepunter. Dat is niet makkelijk als je in een rolstoel zit. Je kunt beter een goede aanval opzetten. Maar we stonden ruim voor. Laat ik het eens proberen, dacht ik. Hij ging erin. Het voelde een beetje raar. Alsof je een uitslover bent. Ik heb gelijk mijn excuses aangeboden. Maar niemand had er last van. Iedereen was onder de indruk. De tegenstander, mijn teamgenoten, de coach, het publiek. En ik zelf ook wel een beetje.”

Nieuwe rolstoel

Met zijn eerste sportrolstoel deed hij zes jaar. “Daar kon vorig jaar een kruis doorheen. Die was helemaal versleten en zat te krap. Ik had een nieuwe rolstoel nodig. Dat gaat om veel geld. Je betaalt al snel 5.000 euro. Ik heb contact gezocht met de gemeente in Assen, waar ik woon. Zij stuurden me een bericht waaruit bleek dat ik een basketbalrolstoel kon bestellen. Dat heb ik gedaan via de site van Uniek Sporten, waar ik een leverancier heb uitgezocht. Voor de passing kwam een leverancier bij mij thuis. Dat was handig.”

Blij mee

En toen kwam er een kink in de kabel. “Er bleek toch geen budget te zijn voor een rolstoel voor mij. Maar ik had ‘m al wel besteld. Uniek Sporten heeft toen namens mij met de gemeente onderhandeld. Dat was superfijn. Ze weten veel beter dan ik hoe dat moet en wat de mogelijkheden zijn. Het resultaat is dat ik mijn nieuwe basketbalrolstoel een half jaar geleden heb gekregen, alsnog gefinancierd door de gemeente en Uniek Sporten Hulpmiddelen. Het verschil is enorm. Je gaat er beter van spelen en ik geniet nog meer. Ik ben er blij mee!”

Wil jij net als Milan ook een eigen sporthulpmiddel? Uniek Sporten Hulpmiddelen kan je hierbij helpen! Neem een kijkje op de website voor meer informatie: www.unieksporten.nl/hulpmiddelen

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: