Direct door naar content
5 drempels om te gaan sporten (en onze oplossingen) afbeelding nieuwsbericht

5 drempels om te gaan sporten (en onze oplossingen)

22 februari 2023

Iedereen moet kunnen sporten. Als je een beperking of chronische aandoening hebt is dat helaas niet altijd zo vanzelfsprekend. Je kan zeker bij het beginnen met sporten en bewegen tegen bepaalde belemmeringen aanlopen. Wij hebben hier vijf van die drempels op een rij gezet. Herken jij dit bij jezelf? Dan lees je gelijk wat wij als oplossing bieden, want Uniek Sporten zet zich op allerlei manieren in om sport voor iedereen mogelijk te maken!

1. Sportkeuzestress

Het zou goed kunnen dat jij niet met sport of bewegen bent begonnen omdat je geen idee hebt er mogelijk is. Laten we dan gelijk zeggen dat je veel meer kunt dan je denkt! Ook met jouw beperking is van alles mogelijk, maar daar moet je misschien even op gewezen worden. Onze oplossing: de Sportzoeker. Hier vind je het complete sportaanbod bij jou in de buurt en je kunt ook zoeken op beperking. Als je iets gevonden hebt kun je contact leggen met een vereniging of aanbieder voor een kennismakingsles. En dan gewoon lekker proberen, want door veel verschillende sporten te doen kom je vanzelf iets tegen wat bij je past.

2. Onder- of overschatting

Vind jij het lastig om in te schatten waar je grenzen liggen? Of daag je jezelf juist te weinig uit, uit angst voor pijn of vermoeidheid? Onze oplossing: Uniek Sporten Thuis! In deze app kun je thuis aan de slag met honderden oefeningen en beweegvideo’s, waarbij je je eigen niveau en tempo kunt instappen. Zo kun je zelf ontdekken hoever je kunt gaan.

3. Geen hulpmiddelen

Wil je basketballen, fietsen of hardlopen maar heb je geen sportrolstoel, handbike of prothese? Dat is een veel genoemde drempel bij sporters met een beperking. Bepaalde sporten kun je niet doen zonder specifieke hulpmiddelen, maar de aanschaf ervan is vaak duur. Onze oplossing: Uniek Sporten Hulpmiddelen! Hier vind je alle informatie over hoe wij jou kunnen helpen met advies over een hulpmiddel, financiële steun én kun je een gratis hulpmiddel lenen, zo kun je ontdekken wat je leuk vind. 

4. Te weinig energie

Heb jij door je beperking of aandoening vaak last van weinig energie? Dan is een sportschoolabonnement misschien zonde van je geld als je daar de helft van de tijd niet komt door een gebrek aan energie. Onze oplossing? Denk eens aan een sport of beweegactiviteit die laag in intensiteit is, zoals wandelen. Dat kun je doen op het moment dat het jou uitkomt. Als je dat met een vriend of buurman/vrouw kan afspreken dan maak je van de wandeling ook nog een gezellige activiteit. Wat ook mogelijk is: de workouts in de Uniek Sporten app, die kun je doen op de momenten dat jij je fit voelt en genoeg energie hebt, lekker vanuit huis!

5. Vervoer

Onder sporters met een beperking kan het vervoer van en naar de sportlocatie een uitdaging zijn. Als je in een rolstoel zit en je zelf geen autorijdt kan dat bijvoorbeeld lastig zijn. Maar ook voor dit punt bestaan allerlei oplossingen. Kijk op de pagina Vervoer voor landelijke vervoersmogelijkheden en speciale opties bij jou in de gemeente.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: