Direct door naar content
Sport van de week: Crossfit! afbeelding nieuwsbericht

Sport van de week: Crossfit!

23 februari 2023

Met een beperking of chronische aandoening kan veel meer dan je denkt! We lichten elke week een sport uit die je kunt doen. Deze week: Crossfit!

Crossfit is een vorm van fitness waarmee je je hele lichaam traint. In deze sport zitten namelijk elementen van atletiek, gymnastiek en krachtraining. Je krijgt zo een hele mooie combinatie van oefeningen voor meer spierkracht, balans en uithoudingsvermogen. Elke training is weer anders bij crossfit, maar oefeningen die vaker terugkomen zijn push-ups, de handstand, klimmen of roeien op een roeimachine.

Voor wie?

Doordat je Crossfit alles op je eigen niveau kunt uitvoeren en het stap voor stap kunt uitbreiden is deze sport voor iedereen goed te doen. Je kunt hier dus zeker ook met een beperking aan crossfit denken, omdat je gericht jezelf kunt versterken. Dat is bijvoorbeeld voor sporters met een prothese erg handig, ziet crossfittrainer Freek Jol. “Het basisconcept van crossfit is gebaseerd op functionele bewegingen, zoals opstaan en allerlei dagelijkse bewegingen. Je wordt er beter van in je dagelijks leven: je hebt meer energie en je kunt langer op je prothese staan."

Boodschappentassen tillen

Sophie-Anne Onland zit in het groepje van Freek en heeft door het crossfit ontdekt dat ze veel meer kan dan ze dacht. Zij was nooit sportief, maar dat kwam ook doordat ze niet goed liep op haar zware prothese. “Ik dacht: ik kan het toch niet dus wat boeit het mij?” Door de crossfitles en een nieuwe lichtere sportprothese is ze nu helemaal om. Ze merkt ook dat ze in het dagelijks leven al voordelen haalt uit crossfit: “Bijvoorbeeld met boodschappen doen: twee tassen en dan omhoog de trap op of in huis iets optillen. Hele simpele praktische dingen die ik gewoon veel beter kan doen."

Je eigen doel

In een aflevering van onze ONBEPERKT-podcast vertelt powervrouw Sophie-Anne nog meer over hoe fanatiek zij in haar sport geworden is tot aan wedstrijden aan toe. Voor de meeste mensen is gewoon een keer week crossfit al voldoende om mooie persoonlijke doelen te behalen. Juist doordat je in het dagelijks leven veel sterker kan worden van deze krachttraining kun je ook als doel stellen om zoals Sofie-Anne de trap op te kunnen lopen met een tas boodschappen.

Wil je meer weten over deze toffe uitdagende sport? Ga dan naar de pagina over crossfit voor alle informatie en een crossfitbox bij jou in de buurt.

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: