Direct door naar content
5 redenen waarom sport en bewegen gezond is afbeelding nieuwsbericht

5 redenen waarom sport en bewegen gezond is

15 maart 2023

Iedereen zegt het: sport en bewegen is goed voor je en gezond. Maar misschien ben jij nog niet zo overtuigd en zie je vooral drempels die sporten met een beperking in de weg kunnen zitten. Daarom zetten we speciaal voor jou de voordelen van sport en bewegen met een beperking op een rijtje:

1. Je voelt je fitter

Door aan sport en bewegen te doen ga je je fitter voelen. Dat merk je zowel fysiek als mentaal. Door vaker actief te zijn verbeter je namelijk je weerstand en ben je minder vaak ziek. Sport helpt ook om je lekkerder in je vel te laten zitten. Dat komt doordat je tijdens het sporten stofjes aanmaakt waardoor je je beter gaat voelen en depressieve klachten worden verminderd of zelf voorkomen.  

2. Sterker

Met een beperking is het belangrijk om je lichaam goed te onderhouden om soms ook klachten of pijn te voorkomen. Door te sporten en bewegen werk je ook continu aan dat onderhoud en kun je gericht aan bepaalde spieren werken. Dat kan met specifieke oefeningen zoals je in de Uniek Sporten app. Met elke sport of beweegactiviteit werk je aan het versterken van je spieren en botten. Met fietsen en wandelen bijvoorbeeld je beenspieren en met tennis ben je meer met je armen bezig.

3. Even ontspannen

Mensen die sporten vertellen ons vaak dat ze tijdens het sporten even hun beperking kunnen vergeten. Je hoeft alleen maar aan de beweging te denken die je op dat moment hoeft te doen. Je kunt je misschien voorstellen dat die vrijheid een ontspannen gevoel geeft. Denk jij bij sport en bewegen vooral aan zware inspanning in plaats ontspanning? Bedenk dan dat je niet hoeft te zweten of moe te worden om goed bezig te zijn. Doe het op jouw niveau en tempo. Ga bijvoorbeeld eens een halfuurtje wandelen!

4. Sociale contacten

Sport is vooral ook heel erg gezellig, want je hoeft dat helemaal niet alleen te doen. Zeker als je soms moeite hebt om je te motiveren kan samen sporten heel erg helpen als stok achter de deur. Bij een sportclub of een fitnessschool ontmoet je zo ook weer nieuwe mensen waar je leuk contact mee kunt hebben. Ga je in teamverband sporten dan heb je helemaal de voordelen van het samen sporten, want dan heb je elkaar ook nodig voor het spelletje. Op die manier ben je tijdens het sporten ook nog eens bezig met teamwork en leren samenwerken.

5. Zelfvertrouwen

Sporters met een beperking die hun sport gevonden hebben geven het vaker aan: sport heeft ze een enorme boost aan hun zelfvertrouwen gegeven. Als jij zelfstandig een sport kan doen waar je ook nog plezier uit haalt dan kun je misschien al een beetje voorstellen dat doet dat iets met je zelfvertrouwen. Zeker als je door sport iets nieuws leert zoals rollen in een rolstoel met een racket in je hand bij rolstoeltennis. Als je dat onder de knie krijgt en het lukt jou de bal over het net te spelen dan geeft dat een super gevoel. Dan zie je dat je meer kan dan je had gedacht!

Dat positieve gevoel wat je van sport kan krijgen is het proberen meer dan waard! Benieuwd naar een sport die bij jou zou kunnen passen? Kijk eens in de sportzoeker voor het complete aanbod!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: