Direct door naar content
Boek vol tips over fit blijven met een dwarslaesie afbeelding nieuwsbericht

Boek vol tips over fit blijven met een dwarslaesie

22 maart 2023

Hoe blijf je fit en gezond met een dwarslaesie? Dat is een terechte vraag als je zelf met deze ingrijpende lichamelijke verandering wordt geconfronteerd. Deze vraag is ook de titel van een handig boek geschreven door twee experts uit revalidatiecentra.

Het boek ‘Hoe blijf je fit met een dwarslaesie?’ is tien jaar geleden al voor het eerst uitgebracht. Daar is nu een nieuwe uitgebreidere uitgave van gemaakt waarbij nieuwe inzichten zijn toegevoegd. De auteurs ergotherapeut/bewegingswetenschapper Linda Valent van Heliomare en fysiotherapeut Rogier Broeksteeg van Rijndam Revalidatie merkten namelijk bij (oud)revalidanten dat er behoefte was aan een update van hun boek. In de afgelopen tien jaar zijn wetenschappers namelijk meer te weten gekomen over met name de rol van gezonde voeding bij een dwarslaesie. De nieuwe versie van het boek geeft je zo handige tips over hoe een actieve leefstijl en gezonde voeding kunnen bijdragen aan het tegengaan of voorkomen van gezondheidsproblemen.

Tips van ervaringsdeskundigen

In deze herdruk is ook meer aandacht voor kinderen met een dwarslaesie en hoe zij fijn kunnen spelen en sporten. Esther Vergeer blikt terug op haar jeugd, waarin sport ook al een grote rol speelde. Verder vertelt ook een moeder hoe haar dochtertje vanuit de rolstoel mee kan doen.

Mensen van alle leeftijden komen aan bod en ook senioren vertellen hoe zij zo fit mogelijk proberen te blijven met hun dwarslaesie. De sportieve maar ook minder sportieve ervaringsdeskundigen van tien jaar geleden vertellen hoe het nu met ze gaat en of het nog steeds lukt om in beweging te blijven. Daarnaast geven nieuwe ervaringsdeskundigen en experts nuttige tips over voeding, op gewicht blijven, top- en recreatiesport en leefstijl.

Oefeningen en trainingsschema’s

Om fit te blijven is het zaak dat je niet geblesseerd raakt. Daarom is het goed afstellen van je rolstoel en handbike ook zo belangrijk. In het boek vind je dan ook tips en handvatten om te checken of je rolstoel goed zit en worden ook preventieve kracht- en mobiliteitsoefeningen en trainingsschema’s gegeven. De Uniek Sporten app komt daarbij ook nog uitgebreid aanbod als een voorbeeld om in je eigen omgevingen en op je eigen tempo aan je fitheid te werken.

Handbikebattle en laagdrempelig sporten

In het boek wordt ook stil gestaan bij de onderzoeksuitkomsten van de HandbikeBattle; een handbikewedstrijd waarbij teams van oud-revalidanten uit de Nederlandse revalidatiecentra het tegen elkaar opnemen. Vele ongetrainde mensen met een dwarslaesie zijn de afgelopen jaren aan het trainen geslagen en hebben inmiddels de alpenreus in Oostenrijk tijdens deze jaarlijkse strijd bedwongen. Niet iedereen heeft de behoefte om aan zo’n extreme uitdaging deel te nemen, het boek gaat daarom juist ook in op alle andere mogelijkheden om laagdrempelig gezond en fit te worden en te blijven.

Het boek zal door patiëntenvereniging Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON) worden uitgereikt aan nieuwe DON-leden in alle Nederlandse revalidatiecentra. Het is ook te bestellen voor 10 euro bij Heliomare.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: