Direct door naar content
Parkinson Boksen: een mentale en fysieke oppepper afbeelding nieuwsbericht

Parkinson Boksen: een mentale en fysieke oppepper

11 april 2023

Bij de ziekte van Parkinson denk je misschien niet direct aan boksen als optie. Maar in Schoonhoven laat bokstrainer Erwin Lagscher met Parkinson Boksen zien dat deze sport vele voordelen met zich meebrengen. In die groep leren mensen met Parkinson omgaan met hun lichamelijke verandering. Het is vooral ook een sociaal groepje van gelijkgestemden die in boksen even hun energie kwijt kunnen.

“Als je Parkinson hebt, betekent dat niet dat je alleen maar kunt stilzitten”, zegt deelneemster Groesje in een interview met Sportpuntgouda. Zij is een veertiger met een gezin en heeft door Parkinson moeite om soms alles draaiende te houden. Ze vindt daarom ook dat voor jonge mensen met Parkinson meer aandacht mag worden besteed. De boksles is voor haar een uitkomst. “Het is fijn dat ik hier tijdens de bokslessen met gelijkgestemden ben. Het helpt als anderen je begrijpen en je je geen buitenstaander voelt. Hier kijkt niemand raar op als mijn arm even niet meewerkt of als ik niet uit mijn woorden kom.”

Sociaal

Erwin is in 2018 begonnen met Parkinson Boksen, omdat hij ervan overtuigd is dat boksen voor aandoeningen als Parkinson of MS een belangrijke bijdrage kan leveren in de kwaliteit van leven. Het beeld van boksen dat het vooral klappen uitdelen is, wil hij graag uit de wereld helpen. Hij leert zijn deelnemers allerlei technieken en het is vooral lekker samen bewegen. “Het cognitieve gedeelte van het brein zie je verbeteren door de trainingen. Maar wat echt belangrijk is, is het sociale aspect dat erbij is.”

Soepeler lopen

Cees kan over die voordelen meepraten. Hij is altijd al actief geweest en merkt nu door het boksen dat het lopen weer soepeler gaat. “Je bovenlichaam doet met lopen ook mee en tijdens de bokslessen leer je om beide armen te gebruiken.”

Meer trainers

Het Parkinson Boksen zorgt zo voor een mentale als fysieke oppepper. Erwin hoopt nu ook dat meer initiatieven zoals die van hem gaan volgen. “Het zou geweldig zijn als er meer gekwalificeerde trainers zijn om Parkinson Boksen te geven. De Nederlandse Boksbond ziet gelukkig steeds meer in dat boksen ook andere doelen kan dienen en een maatschappelijke bijdrage kan leveren.”

Lees het hele artikel via LinkedIn.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: