Direct door naar content
“Het jeugdfonds kan de contributie van je zoon of dochter betalen” afbeelding nieuwsbericht

“Het jeugdfonds kan de contributie van je zoon of dochter betalen”

20 april 2023

Als combinatiefunctionaris inclusief aangepast sporten maakt Adriaan Spaans zich namens Gemeente Nissewaard sterk voor de sportdeelname van mensen met een beperking. Het Jeugdfonds Sport en Cultuur komt daar nog wel eens bij van pas als geld een probleem is voor ouders om hun kind op een sport te doen. Zij kunnen dan de contributie van een kind betalen.

Spaans: “Ik werk als combinatiefunctionaris inclusief aangepast sporten bij Gemeente Nissewaard. Zo heet het officieel. Met aangepast sporten bedoelen we sporten voor mensen met een beperking. Dat kan elke beperking zijn. Het doel is natuurlijk om zoveel mogelijk mensen met een beperking aan het sporten en bewegen te krijgen. Daarvoor start ik projecten op. Dat kan van alles zijn. Rolstoeltafeltennis voor kinderen met een fysieke beperking, special dance voor kinderen met autisme, noem maar op.

Uitdaging

Daarnaast begeleidt Spaans mensen ook individueel. “Ouders die een sport zoeken voor een kind met een beperking kunnen mij benaderen. Dan kijk ik wat de vraag is, welke beperking ze hebben en wat het beste zou passen. Als ze naar een sportvereniging of sportaanbieder gaan, dan ga ik mee. Daar hebben we dan een gesprek en kijken wat de mogelijkheden zijn. Zo begeleid je jongeren naar een sport. Ook al lukt het niet altijd. In veel gevallen is het een uitdaging om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.”

Prachtig

“Maar uiteindelijk lukt het vaak wel”, gaat Spaans verder. “Laatst hebben we een jongen met autisme begeleid. Hij zit op het speciaal onderwijs en miste een fysieke uitlaatklep. Een gedragswetenschapper benaderde mij en vroeg me mee te denken met een passend sportaanbod voor hem. Vervolgens heb ik een afspraak met de moeder gemaakt en zijn we de wensen afgegaan. We zijn op voetbal uitgekomen. Dat is helemaal zijn ding geworden. Hij voetbalt mee in een regulier team. Dus praat je eerst met de coach. Je vertelt hoe het zit, wat hij kan verwachten. Het gaat hartstikke goed.

Contributie

Wat nog wel eens een probleem is, is geld. “Voor mensen met een beperking is sporten financieel gezien vaak een grotere uitdaging dan voor mensen die geen beperking hebben. Ze moeten het veelal doen met een (gedeeltelijke) uitkering. In de gesprekken die ik met ouders voer, zeg ik altijd: ‘als je zoon of dochter op deze sport gaat, gaat dat je zoveel kosten. Is dat een belemmering?’ Als dat zo is, kijken we of ze op grond van hun inkomen in aanmerking komen voor een vergoeding uit het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Dan kunnen ze de contributie betaald krijgen.”

Gehonoreerd

Het Jeugdfonds is er voor jongeren in Nederland die op een club willen maar de contributie niet kunnen betalen. Als hun gemeente eraan deelneemt, kunnen ze er terecht. Spaans: “Je kunt het alleen zelf niet aanvragen. Dat moet iemand doen die in contact staat met de ouders. Een maatschappelijk werker, een schuldhulpverlener of iemand van de gemeente zoals ik. Aanvragen worden vrijwel altijd gehonoreerd. De contributie wordt dan overgemaakt naar de desbetreffende vereniging. Dan komen mensen niet in de verleiding om het ergens anders aan uit te geven.”

Idee

Spaans vindt het Jeugdfonds Sport en Cultuur een prachtig initiatief. “Het helpt om kinderen en jongeren met een beperking aan het sporten te krijgen. Naar mijn idee wordt er alleen veel te weinig gebruik van gemaakt. Dat kan door schaamte komen. Je vertelt liever niet dat je geen geld hebt om de contributie van je zoon of dochter te betalen. Of mensen zijn er gewoon niet van op de hoogte. Dan is het goed om er ruchtbaarheid aan te geven. Zoals met dit artikel voor Uniek Sporten. Dank daarvoor. Ik hoop dat het mensen op een idee brengt.”

Heb je financiële steun nodig om je zoon of dochter te laten sporten, kijk wat het Jeugdfonds Sport en Cultuur voor je kan doen. Ga naar jeugdfondssportencultuur.nl.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: