Direct door naar content
Doofblinde Lisa klom op wolkenkrabber in New York afbeelding nieuwsbericht

Doofblinde Lisa klom op wolkenkrabber in New York

20 april 2023

In New York wordt de skyline bepaald door hoge wolkenkrabbers. Op één van de hoogste gebouwen, de 30 Hudson Yards, kun je via een trap helemaal tot aan de top op 395 meter hoogte komen. Bij deze City Climb kun je aan een koord zelfs even over het randje deze enorme toren hangen. Lisa Halley (32) deed dat pas ook als eerste doofblinde vrouw en ze vond het eng en fantastisch.

Lisa is doof geboren en door het Syndroom van Usher verliest zij sinds haar 21ste langzaam haar zicht. Dat weerhoudt haar niet om af en toe even wat spanning op te zoeken. De City Climb in New York is daar perfect voor. Deze attractie opende in 2021 en is inmiddels zeer populair onder durfals en thrillseekers.

Over het randje hangen

De Schotse vond het een bijzondere ervaring, vertelt ze aan The Courier. “Met twee harnassen aan, klom ik de trap aan de zijkant van het gebouw met 161 treden. Zo kwam ik voorbij de 300 meter hoogte. Op de top heb ik ook nog even over het randje gehangen. Het was eng, koud en winderig op de top, maar het was echt zo’n waanzinnig gevoel. Ik kon ook nog eens de mooiste zonsondegang meemaken.”

Alles uit het leven halen

Tijdens haar beklimming had ze vanwege haar beperking de trap naar de top helemaal voor haar zelf. Ze werd ook begeleid door een heel team. “Ze hadden al eens mensen gehad met een visuele beperking of een auditieve beperking, maar nog nooit een doofblind persoon. Ik was dus de eerste!” En dat maakte haar extra trots op haar prestatie. “Het was een ontzettend gave ervaring en het laat zien dat als je doof en blind bent dat je niet hoeft tegen te houden in het najagen van dromen, gekke avonturen te ondernemen en alles uit het leven te halen.”

Foto: Facebook Guide Dogs Scotland

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: